psav

PSITO

średni kurczak, 1 kg ziemniaków, 3 pomidory, 1 cebula, mały kawałek cynamonu lub szczypta cynamonu w proszku, pieprz i sól

Kroimy kurczaka na kawałki. Podsmażamy je na oleju. W żaroodpornym naczyniu układamy pokrojone na pół ziemniaki (nie mogą być zbyt duże). Na ziemniaki układamy podsmażonego kurczaka, pomidory, cebule i przyprawy. Dodajemy pół filiżanki oliwy. Pieczemy w piekarniku w temp.200 stopni C., przez 2 godziny. Przez pierwszą godzinę zapiekamy potrawę pod folią aluminiową, a po godzinie ją zdejmujemy.

KLEFTIKO

po jednym kawałku baraniny lub wołowiny z kością na osobę, 1 filiżanka oliwy, liść laurowy, oregano, pieprz, sól, sok z cytryny do smaku

Umyte mięso umieszczamy na noc w naczyniu, dodając przyprawy i oliwę. Przed włożeniem do piekarnika każdy kawałek mięsa oddzielnie zawijamy w papier do pieczenia lub ewentualnie w folię aluminiową. Na każdy kawałek kładziemy liść laurowy, oregano i kroplę soku z cytryny. Następnie układamy kawałki w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy 3 godz. w temperaturze 200 stopni C. Podajemy z ryżem lub zapiekanymi ziemniakami.