Zrób listę potraw i listę gości!

Najpierw zastanów się, co chcesz ugotować. Potem wypisz składniki niezbędne do przygotowania każdego dania. Na koniec policz, ilu gości zasiądzie przy stole. W szacowaniu ilości jedzenia, które musisz kupić, pomoże ci przelicznik na stronie niemarnuje.pl.

Reklama

Nie gotuj tego, czego nikt nie lubi!

Brzmi to dość banalnie, ale nie ma sensu przygotowywać zimnych nóżek, jeśli nikt z biesiadników za nimi nie przepada. Nie ma co liczyć, że akurat w te święta znajdą się na nie amatorzy.

Reklama

Postaw na to, co się nie marnuje!

Przygotowując listę zakupów, warto pomyśleć o nich z nieco innej strony - przydatności do spożycia. Warto pamiętać, że razowy chleb pozostaje świeży dłużej niż białe pieczywo.

Gotuj na ostatnią chwilę!

Reklama

Jajka, a także wszelkie potrawy z majonezem, nie mają zbyt długiej przydatności do spożycia. Dlatego tego rodzaju dania najlepiej jest przygotowywać na ostatnią chwilę.

Przechowuj odpowiednio!

Niech potrawy ze stołu lądują w lodówce zaraz po posiłku. Nie wahajmy się sięgać po folię spożywczą. Warto jednak pamiętać, że ciasta bez kremu najlepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej - w chłodzie szybciej czerstwieją.

Zabieraj jedzenie ze sobą w gości!

Nim wybierzesz się w odwiedzimy do bliskich czy przyjaciół, zadzwoń i zapytaj, czy czegoś ze sobą nie przynieść. A może po prostu zechcesz pochwalić się swoimi kulinarnymi osiągnięciami.

Zamrażaj!

Pieczone, gotowane, smażone - nie znaczy, że nie może być zamrożone. Na stronie niemarnuje.pl znajdziesz mnóstwo przepisów na dania ze świątecznych półproduktów.