Makaron a’la Buccaneer

Składniki (dla 2 osób):

  • 200 g makaronu pióra Mamma Mia
  • 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 100 g kalmara
  • 80 g pomidorów
  • 230 g małży
  • 60 g cukinii
  • 50 ml wywaru rybnego
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pokrój kalmara w cienkie paseczki. Starannie umyj małże, usuwając piasek. W garnku podsmaż zmiażdżony ząbek czosnku na 10 ml oliwy, następnie dodaj kalmara i małże. Zalej wywarem, dopraw solą i pieprzem, posyp odrobiną posiekanej pietruszki. Pokrój cukinię i pomidory w drobne kawałki i podsmaż na patelni na pozostałych 10 ml oliwy.
Ugotuj makaron, dobrze go odsącz i wymieszaj w garnku z sosem z owoców morza, stale go podgrzewając. Zwiększ płomień, dodaj warzywa i dopraw do smaku.

Ważne!

Wywar rybny można przygotować z ości i głów wyfiletowanych ryb. Należy najpierw usunąć oczy oraz skrzela aby wywar nie zmętniał oraz nie zrobił się gorzki. Do wywaru można dodać pancerzyki krewetek oraz włoszczyznę.