Karczoch z sosem żurawinowym Ailloi

Składniki na 4 porcje:
4 karczochy
Sól
1 cytryna

Sos:
2-3 ząbki czosnku
2 żółtka
Sól, pieprz
Sok z 1/2 cytryny
125 ml oleju roślinnego
50 g jogurtu niskotłuszczowego
2 łyżki stołowe sosu chili
50 g suszonych żurawin

1. Karczochy opłukać i odciąć łodygi. Zagotować i posolić dużą ilość wody. Cytrynę opłukać i pokroić w plastry. Włożyć karczochy i cytrynę do gotującej się wody. Gotować pod przykryciem przez ok. 30-40 minut.

2. Czosnek obrać. Żółtka utrzeć z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać olej warzywny, mieszając wszystko za pomocą ręcznego miksera. Czosnek wycisnąć i dodać do żółtek. Dodać jogurt i sos chili, a następnie wymieszać. Ponownie doprawić. Żurawiny pokroić i dodać do powstałej masy, mieszając. 

3. Karczochy wyjąć z wody i pozostawić do osuszenia. Odrywać pojedyncze płatki i maczać je w sosie mięsistą stroną. Jedynie mięsista część płatków karczocha nadaje się do spożycia. Po usunięciu wszystkich płatków, odciąć środek (serce) karczocha i zjeść resztę z sosem.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 382 kcal / 1600 kJ
Białko: 4,3 g
Tłuszcz: 35,2 g
Węglowodany: 14 g