Składniki: 20 dag ugotowanego makaronu, 10 dag szynki, ogórek, cebula, puszka groszku konserwowego, pęczek natki
Na sos: 7 dag sera pleśniowego typu rokpol, 1/2 szklanki śmietany, 4 łyżki octu, sól, pieprz, szczypta cukru

Reklama

Sposób przygotowania: Ugotowany makaron włożyć do miski. Dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórek pokroić w cienkie półplasterki. Groszek osączyć z zalewy. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z makaronem.

Ser pleśniowy utrzeć ze śmietaną i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać cukier.

Sałatkę polać sosem, odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem sałatkę posypać umytą, osuszoną i drobno posiekaną natką.