Przepis na 6 porcji

Składniki:

  • 16-18 krewetek królewskich
  • 30 dag pierścieni kalmarów
  • 20 dag omułków
  • 50 dag pomidorów
  • 2 papryki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka piri-piri
  • 100 ml białego wina
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Krewetki gotować 2 min, usunąć skorupy. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, pokrojoną paprykę i papryczkę. Dodać kalmary i podlać winem. Włożyć obrane i zmiksowane pomidory. Gotować 30 minut. Dołożyć oczyszczone omułki i krewetki. Włożyć gałązki tymianku, przykryć i gotować 10 min. Doprawić solą.