Przepis na 6 porcji

Składniki: 1,5 l rosołu, 50 dag ziemniaków, 2 dag suszonych grzybów, włoszczyzna, cebula, 15 dag wędz. słoniny, 5 dag masła, 5 dag mąki, 2 ząbki czosnku, pół szklanki kwaśnej śmietany, żółtko, kminek, majeranek, natka, sól, pieprz

Grzyby namoczyć w szklance wody. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Włoszczyznę oczyścić, pokroić. Słoninę również pokroić w kostkę. Grzyby, ziemniaki, włoszczyznę, słoninę, kminek i majeranek zalać rosołem. Gotować 30 min. Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na maśle. Oprószyć mąką i zasmażyć. Mieszając, połączyć zasmażkę z zupą. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem, wlać do zupy i wymieszać. Posypać natką.