Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: ok. 490 kcal

Składniki:

  • 80 dag skrzydełek kurcząt,
  • 5 dag łuskanych orzechów włoskich,
  • 5 dag masła,
  • 5 łyżek miodu gryczanego

Dodatki:

  • 4 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki pikantnego keczupu,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka przyprawy do grzanego wina,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Skrzydełka umyć, oczyścić, osuszyć, ułożyć w płaskim szklanym naczyniu. Przygotować marynatę. W rondelku stopić masło. Dodać miód, olej, przyprawę korzenną, keczup, sok cytrynowy, sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu oraz rozgnieciony czosnek. Marynatę podgrzewać na małym ogniu minutę, dwie, cały czas mieszając. Skrzydełka polać ciepłą marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. W czasie marynowania skrzydełka kilkakrotnie obrócić, by się równomiernie zamarynowały. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć skrzydełka, skropić marynatą. Piec na rumiano 20-30 minut (180 st.). W trakcie pieczenia skrzydełka często skrapiać najpierw marynatą, a potem sosem z pieczenia. W połowie czasu pieczenia skrzydełka obrócić. 5 minut przed końcem pieczenia posypać posiekanymi orzechami włoskimi i tymiankiem. Podawać z grzankami z bułki.