Przepis na 10 porcji

Składniki:

  • 25 dag obranych migdałów
  • 5 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 5 jajek

Na krem:

  • 25 dag cukru
  • 6 jajek
  • 2 pomarańcze
  • 100 ml wody
Reklama

Do dekoracji: polewa czekoladowa

Reklama

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem. Miękkie masło rozetrzeć na pianę i nie przerywając ucierania, dodać stopniowo żółtkową masę i zmielone migdały. Połączyć z pianą z białek i mąką. Tortownicę wyłożyć pergaminem i wlać ciasto. Upiec na złoto (180 st.). Ostudzić, przekroić na dwa płaty. Przyrządzić krem: z cukru i wody ugotować syrop. Ostudzić, dodać skórkę otartą z pomarańczy i żółtka roztrzepane z sokiem z pomarańczy. Wymieszać z ubitymi na pianę białkami. Wstawić do kąpieli wodnej i ubijać na parze, aż krem będzie gęsty. Ostudzić i rozsmarować na dolnym płacie. Przykryć górnym płatem. Udekorować polewą i ostudzić.