Przepis na 4 porcje
Porcja: ok. 300 kcal
Przygotowanie: 30 minut

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków,
  • cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • 10 dag kwaśnej śmietany,
  • 2 pomidory

Dodatki:

  • oliwa lub sklarowane masło do smażenia,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Dodać posiekany szczypiorek, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz do smaku. Na ciężkiej patelni rozgrzać oliwę. Na gorącą oliwę kłaść łyżką porcje przygotowanej masy ziemniaczanej i lekko ugnieść łyżką, formując okrągłe placki. Smażyć na dużym ogniu, aż placki nabiorą od spodu złotobrązowego koloru. Zmniejszyć ogień, odwrócić placki na drug stronę i dosmażyć na rumiano. Gotowe placki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i trzymać w cieple. Umyte pomidory i obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem. Usmażone placki przełożyć talarkami cebuli i plasterkami pomidorów. Wierzch polać kwaśną śmietaną i podawać.