Porcja: ok. 370 kcal
Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 90 minut

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej (ok. 1 kg)
  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • kawałek selera
  • 2 jajka
  • 1 l bulionu warzywnego

Dodatki:

  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • mielona papryka,
  • mielony jałowiec,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, gotować 10 min w osolonym wrzątku, osączyć. Ściąć wierzch główki i wydrążyć część środkowych liści. Odcięte części kapusty poszatkować i poddusić na maśle. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojony por, obrane i starte marchew, pietruszkę i seler. Warzywa smażyć 5 minut, mieszając. Podlać kilkoma łyżkami bulionu, przykryć i dusić 10 minut. Wymieszać z podduszoną kapustą, mięsem i jajkami. Doprawić papryką, jałowcem, solą i pieprzem. Kapustę napełnić farszem. Przykryć wierzch kilkoma zdjętymi liśćmi, główkę obwiązać nitką. Gotować w bulionie 45 minut pod przykryciem. Ułożyć na półmisku, usunąć nici. Podawać z sosem pomidorowym.