Porcja: ok. 370 kcal
Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 90 minut
Składniki:
- główka kapusty włoskiej (ok. 1 kg)
- 40 dag mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- marchewka
- pietruszka
- por
- kawałek selera
- 2 jajka
- 1 l bulionu warzywnego
Dodatki:
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła,
- 3-4 ząbki czosnku,
- mielona papryka,
- mielony jałowiec,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, gotować 10 min w osolonym wrzątku, osączyć. Ściąć wierzch główki i wydrążyć część środkowych liści. Odcięte części kapusty poszatkować i poddusić na maśle. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojony por, obrane i starte marchew, pietruszkę i seler. Warzywa smażyć 5 minut, mieszając. Podlać kilkoma łyżkami bulionu, przykryć i dusić 10 minut. Wymieszać z podduszoną kapustą, mięsem i jajkami. Doprawić papryką, jałowcem, solą i pieprzem. Kapustę napełnić farszem. Przykryć wierzch kilkoma zdjętymi liśćmi, główkę obwiązać nitką. Gotować w bulionie 45 minut pod przykryciem. Ułożyć na półmisku, usunąć nici. Podawać z sosem pomidorowym.