Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 80 minut

Składniki: 4 papryki, 20 dag czerwonej soczewicy, 10 dag ryżu, cebula, 2 pomidory, kulka mozzarelli, pół szklanki bulionu warzywnego

Dodatki: 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, tymianek, słodka i ostra mielona papryka, sól, pieprz

Reklama

Z papryk odkroić wierzchy i usunąć gniazda nasienne. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać ryż i mieszając, zeszklić. Dodać soczewicę, wymieszać i zalać wodą, tak by składniki były przykryte na wys. 1 cm. Gotować, aż płyn zostanie wchłonięty. Dodać pokrojone pomidory i połowę startej mozzarelli. Doprawić tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Farsz wymieszać i włożyć do papryk. Przykryć plastrami mozzarelli i odkrojonymi wierzchami papryk. Podlać bulionem i zapiekać 30 min (180 st.).

Reklama

Porcja: ok. 400 kcal