Przepis na 6 porcji

Składniki: 1,2 kg filetu z piersi indyka, 5-6 brzoskwiń, 2 plastry ananasa (z puszki), 2 cytryny, pół szklanki białego półwytrawnego wina

Dodatki: 3-4 łyżki rumu, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, tymianek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Filet z piersi indyka umyć, osuszyć, przeciąć na pół, nie rozcinając mięsa do końca, tak aby powstał jak największy płat. Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem.

Reklama

Brzoskwinie sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki, pokroić na cząstki. Cząstki brzoskwiń wymieszać z pokrojonym w kostkę ananasem. Cytryny dokładnie wyszorować, cienko obrać ze skórki. Miąższ z jednej cytryny wydrążyć łyżeczką i dodać do brzoskwiń, odrzucając pestki.

Płat mięsa rozłożyć płasko na desce. Ułożyć na nim równą warstwę przygotowanego farszu z brzoskwiń. Skórkę obraną z cytryn oczyścić z białej warstwy, pokroić na cieniutkie paseczki. Brzoskwiniowy farsz posypać połową paseczków skórki cytrynowej i skropić kilkoma łyżkami rumu.

Pieczeń zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią. W rondlu rozgrzać olej, włożyć pieczeń i obsmażyć na złoto ze wszystkich stron.

Wlać wino i resztę soku cytrynowego, dodać masło. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu mniej więcej 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia pieczeń posmarować miodem, posypać paskami skórki cytrynowej i świeżymi listkami tymianku. *Przed podaniem usunąć nici i pokroić pieczeń na plastry grubości ok. 2 cm.