Schab faszerowany jabłkami
Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 90 minut
Porcja: ok. 360 kcal
Składniki:
• 1 kg schabu bez kości
• 5-6 kwaśnych jabłek
• 2-3 plastry ananasa
• kieliszek białego wytrawnego wina
Dodatki: 2 łyżki oleju, 3-4 goździki, kawałek kory cynamonu, 2-3 łyżki rumu, 2 łyżki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, szałwia, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i szałwią. Ostrym nożem wzdłuż całego schabu zrobić w środku otwór. Jabłka umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek oraz plastry ananasa pokroić w kostkę, skropić rumem, wymieszać z łyżką posiekanej szałwii i włożyć w otwór w mięsie. Schab obsmażyć na rozgrzanym oleju, ułożyć w brytfance.
Na wierzchu schabu ułożyć cząstki jednego jabłka. Mięso podlać winem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. godziny, polewając najpierw winem, a potem sosem z pieczenia. Pozostałe jabłka rozgotować z dodatkiem goździków, cynamonu i cukru do smaku. Mus jabłkowy ostudzić, wymieszać z mąką ziemniaczaną. 15 minut przed końcem pieczenia rozsmarować na wierzchu schabu. Upieczony schab pozostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Jabłka pasują nie tylko do chrupiącej kaczki. Wyśmienicie smakują również w połączeniu z pieczonym schabem. Dziś przepis na sycące danie - idealne na rodzinny obiad po ciężkim dniu w pracy.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama