Truskawkowe ptasie mleczko


Składniki:

• gotowy spód biszkoptowy (o średnicy 24 cm)

• puszka niesłodzonego mleka skondensowanego

• 2 galaretki truskawkowe

• 50 dag truskawek mrożonych

• 20 dag podłużnych biszkoptów










Reklama

• szklanka śmietany kremówki

• 4-5 łyżek cukru

• torebka cukru waniliowego

• tabliczka czekolady

• świeże truskawki i listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:









Spód biszkoptowy ułożyć na dnie tortownicy ze zdejmowanym brzegiem i skropić winem. Truskawki posypać cukrem, rozmrozić w lodówce, zmiksować i przetrzeć przez sito. Galaretki truskawkowe wsypać do wysokiego naczynia, wlać 2 szklanki wrzątku i mieszać, aż się całkowicie rozpuszczą. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlewać do niej po trochu schłodzone mleko skondensowane i ubijać na jednolitą masę. Na koniec zmiksować z musem truskawkowym. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch łyżką. Chłodzić 4-5 godzin.

Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Kilka łyżek przełożyć do szprycki cukierniczej. Ptasie mleczko wyjąć na talerz. Boki posmarować bitą śmietaną. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Biszkopty z jednej strony zanurzyć w czekoladzie i ustawić pionowo wokół ptasiego mleczka, wciskając lekko w bitą śmietanę. Wierzch udekorować resztą bitej śmietany wyciśniętej ze szprycki oraz truskawkami i listkami mięty.

Nasza rada: Przed wyłożeniem na talerz należy ptasie mleczko odkroić nożem od zdejmowanej obręczy tortownicy i dopiero potem ją rozpiąć, by nie uszkodzić delikatnej pianki.