Przepis na 6 porcji

Przygotowanie: ok. 90 minut

Składniki: 1 kg schabu bez kości, 5 łyżek świeżych listków majeranku, łyżka suszonego otartego majeranku, 4 łyżki masła, 10 dag bułki tartej, jajko

Dodatki: 2-3 ząbki czosnku, kieliszek białego wytrawnego wina, łyżka suszonych płatków czosnku, sól, pieprz. Schab natrzeć ząbkami czosnku roztartymi ze szczyptą soli, pieprzu i suszonym majerankiem. Chłodzić przez godzinę. Świeży majeranek utrzeć z masłem i 2 łyżkami bułki tartej. Dodać resztę bułki, wbić jajko i wymieszać. Schab ułożyć w brytfannie, podlać winem. Piec 10 min (200 st.). Zmniejszyć temp. do 180 st. i piec jeszcze 50 minut, często polewając wytworzonym sosem. 30 minut przed końcem pieczenia wierzch i boki schabu obłożyć przygotowaną panierką, mocno dociskając ją do mięsa. Gdy panierka się zrumieni, wyłączyć piekarnik, pozostawić schab w ciepłym piekarniku na 10 minut. Wyjąć na półmisek i pokroić. Posypać płatkami czosnku i świeżym majerankiem.

Porcja: ok. 340 kcal