Składniki:
Kukurydza mrożona (ziarna) - 60 dag po odciśnięciu
Ziemniaki (surowe) - 10 dag
Cebula - 10 dag
Wywar warzywny - 1,2 l
Ser feta - 8 dag
Oliwa z oliwek - 0,04 l
Bazylia świeża - 1 mała doniczka lub 5 dag ciętej
Zielona pikantna papryczka - 2 szt (ok. 6 dag)
Sól, biały pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki i podsmażamy z cebulą, dolewając stopniowo wywar warzywny. Gdy ziemniaki są już rozgotowane, dodajemy kukurydzę i resztę wywaru. Gotujemy do momentu, gdy kukurydza jest miękka. Dokładnie miksujemy całość i przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku bazyliową oliwą z kosteczkami sera feta.

Jak zrobić oliwę bazyliową?

Pikantną papryczkę przecinamy na pół, zalewamy oliwą i gotujemy tak, by nie zaczynała się smażyć. Po kilku minutach dodajemy parę listków świeżej bazylii. Gotujemy jeszcze przez minutę i zostawiamy do ostygnięcia. Kolejno dokładnie miksujemy. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej, by mogła się oddzielić i by można było ją zlać (bez części zielonych) do suchej buteleczki ze szczelnym zamknięciem.