Marzysz o lecie, urlopie, kiedy mnie nikt nie popędza, kiedy nie muszę być szybsza od czasu… Kiedy będziesz sama zasiąść do stołu i bez końca delektować się o poranku pysznym, niepracochłonnym śniadaniem, które, nie wiedzieć kiedy, zamienia się w obiad, by na koniec przejść do wieczornego grillowania przy zimnym piwie. Bez pośpiechu…

Reklama

Długi weekend to wystarczająca okazja, by w końcu biesiadować przy królewskim śniadaniu... przez cały dzień.

Szef kuchni gospody „Nad Jeziorem” Janem Sylwestrem Lewandowskim podpowiada, jak przygotować śniadanie marzeń

Omlet z cukinią

Pokrój kolorowe warzywa (papryka, szczypior, natka, cebula, cukinia). Warzywa krótko obsmaż na maśle. Rozbij cztery jajka, dodaj 3–4 łyżki stołowe śmietany i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj z warzywami. Wylej połowę na jedną patelnię, drugą połowę na drugą patelnię. Usmaż na oleju kolorowe naleśniki. Pocięte w paski (0,5 cm) i lekko podsmażone cukinie wyłóż na placek, zawiń. Zrób sos. 10 dag majonezu, 10 dag śmietany (30 proc.) - połącz z rozgniecionym czosnkiem (2 ząbki) i szczypiorkiem.

Reklama

Placki serowe z musem malinowym

Wymieszaj 0,25 dag zmielonego sera białego z 2 jajkami oraz 6 dag cukru pudru i 10 dag mąki. Uformuj placuszki o grubości 1,5 cm. Obtocz je w mące. Smaż na oleju po 2 minuty z każdej strony. Przygotuj do placuszków mus. Weź 20 dag malin lub innych owoców. Posyp je 3-4 łyżeczkami cukru. Całość zmiksuj blenderem. Przecedź lub przetrzyj przez gęste sitko. Placki polej sosem tuż przed podaniem.


Jaja Molle na szpinaku

Reklama

Dwa jaja wbij do miseczki. Z miseczki wlej powoli do gotującej się wody z kilkoma kroplami octu. Gotuj 3 minuty. Wyjmij delikatnie łyżeczką cedzakową i ułóż na szpinaku wymieszanym delikatnie z sosem vinaigrette.

Sałata lodowa w białym sosie

Sałatę lodową przetnij na pół, a połówki na dwie części. Skrop cytryną.

Zrób sos: 180-200 g serka topionego śmietankowego lub ze szczypiorkiem rozpuść w małej ilości wody. Dodaj oliwki pokrojone w krążki i pomidory w kostkę. Dodaj zioła prowansalskie. Liście sałaty rozdziel i polej sosem.

Sałatka z kulek arbuza

Idealne kulki otrzymasz, jeśli do wycinania użyjesz wykrawarki. Potrzebny będzie nieduży arbuz i melon. Odetnij górę, robiąc zygzakową koronę. Następnie wycinaj kuleczki z miąższu arbuza i melona. Owocowe kulki włóż do wydrążonego arbuza Polej delikatnie delikatnym winen na przykład owocowym Prosecco Frizzante Brioso z 2005 roku. Pikanterii dodają mu łaskocące podniebienie bąbelki. Sałatka jest gotowa do spożycia. Smacznego!

Jakie wina do letnich dań

Castro Cellars White Zinfandel 2005, Passo Robles, USA - to różowe wino komponuje się z lekkimi potrawami, ale sprawdza się też bez jedzenia. Nuty jagód, wiśni i arbuza nadają mu owocowy charakter, zakończony przyjemną słodyczą. Świetny na letnie pikniki na trawie lub na ciepłe popołudnie.

Castillo Perelada, Rosado Cabernet Sauvignon, Hiszpania - Różowe wino w 100 proc. ze szczepu cabernet sauvignon. Piękny, intensywnie malinowy kolor z jasnymi refleksami fioletowymi. Zrównoważone, ale przy tym świeżutkie i niezbyt ciężkie, choć złożone jak na różowe wino.

J. Hofstatter de Vite 2005, Południowy Tyrol, Włochy - owocowe (dzięki sauvignon i pinot bianco), choć pełne (zasługa szczepu muller thurgau) wino, przełamane przyjemną słodyczą. Złota barwa dodaje mu wdzięku. Słoneczne wino ze słonecznej Italii.

Kruszenie lodu

Do letnich potrwa i napojów przyda Ci się dużo lodu. Dla ochłody oczywiście.

1. Przygotuj czystą ścierkę kuchenną, tłuczek do mięsa i wałek do ciasta.

2. Wysyp kostki lodu z pojemnika na ściereczkę. Zwiń ją, tak jak zawija się papierki cukierków (w miarę szczelnie). Zawiniątko połóż na kuchennym blacie (lub tam, gdzie bijesz kotlety).

3. Uderz kilka razy tłuczkiem do mięsa. Następnie rozbijaj lód wałkiem do ciasta, aż uzyskasz żądaną grubość lodu. Cały „zabieg” wykonuj szybko, by lód nie stopniał. Pokruszony lód dodaj do owoców, zmiksuj i uzyskasz pyszny koktajl na lodzie.