Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 45 minut

Składniki: 80 dag sprawionych ryb słodkowodnych (szczupak, karp, okoń), cebula, czerstwa kajzerka, pół szklanki mleka, 1-2 łodygi selera naciowego, 2 jajka, 3 łyżki obranych i zmielonych migdałów

Dodatki: 4 bułki, 4 pomidory, kilka liści sałaty, 4 łyżki oleju, 2-3 łyżki masła, 4-5 łyżek tartej bułki, 2-3 łyżki posiekanego koperku, dressing jogurtowy, sól, mielony czarny pieprz

Przygotowanie: Ryby sprawić, dokładnie opłukać, oczyścić z ości, usunąć skórę. Obraną cebulę oraz oczyszczone z włókien łodygi selera naciowego drobno posiekać, zeszklić na połowie masła. Z jajek usmażyć na reszcie masła jajecznicę. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Mięso ryb drobniutko posiekać. Dodać cebulę z selerem, jajecznicę, odciśniętą bułkę, zmielone migdały i drobno posiekany koperek. Doprawić solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Masę rybną dobrze wyrobić i uformować z niej 8 płaskich kotletów. Obtoczyć w tartej bułce i usmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Bułki przekroić na pół, obłożyć liśćmi sałaty i plasterkami pomidorów. Na wierzchu ułożyć burgery rybne, polać dressingiem jogurtowym i podawać.

Porcja: ok. 480 kcal