Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 20 minut

Składniki: mała główka sałaty rzymskiej, 20 dag salami w plasterkach, 3 papryki, 30 dag pomidorków koktajlowych, 2-3 łodygi selera naciowego, cebula, pół pęczka bazylii

Na balsamiczny winegret: 7-8 łyżek oliwy, 2-3 łyżki czerwonego octu balsamicznego, 1-2 łyżki parmezanu, 2-3 ząbki czosnku, słodka i ostra mielona papryka, sól, pieprz

Przygotowanie: Oliwę wymieszać z octem, startym parmezanem i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Sałatę opłukać, liście rozerwać na kawałki i włożyć do miski. Oczyszczoną paprykę pokroić w paseczki. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Oczyszczone z włókien łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Obraną cebulę posiekać. Rozdrobnione warzywa i zwinięte w rozetki plasterki salami ułożyć na sałacie. Polać winegretem, lekko wymieszać. Posypać oderwanymi z gałązek listkami bazylii i podawać. Porcja: ok. 410 kcal