Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 20 minut
Składniki: żółta papryka, czerwona papryka, mała cukinia, 25 dag pomidorków koktajlowych, 10 dag groszku cukrowego, 10 dag wędzonego łososia, 2 gałązki koperku
Na bazyliowy winegret: 4 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka pesto, ząbek czosnku, sól, pieprz

Reklama

Na sos wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, pesto i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Plasterki łososia posmarować sosem, chłodzić 20 min. Paprykę oczyścić, żółtą pokroić w krótkie paseczki, a czerwoną w drobną kostkę. Z cukinii odciąć końce i karbowanym nożem pokroić ją na nieco grubsze plasterki. Plastry cukinii i strączki groszku obgotowywać 2-3 min w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą i osączyć. Pomidorki pokroić. Warzywa polać resztą sosu i ostrożnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć zwinięte plasterki zamarynowanego łososia. Posypać koperkiem.

Reklama

Porcja: ok. 250 kcal