Kokosowe curry z wieprzowiną i ryżem

Przepis na 4 porcje

Składniki:

• 50 dag wieprzowiny
• 2 cebule
• szklanka niesłodzonego mleka kokosowego (z puszki)
• pół szklanki bulionu rybnego (z kostki)
• 3 ząbki czosnku
• po łyżce posiekanej skórki cytrynowej, startego imbiru, mielonego kuminu (kminu rzymskiego) i posiekanej kolendry
• 2-3 łyżki oleju
• 2 łyżki posiekanego szczypioru
• chili i pieprz
• sól

Sposób przygotowania:

• Mięso umyć, oczyścić, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę o boku 3-4 cm. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zmiksować ze skórką cytrynową, imbirem, kuminem i kolendrą.
• W głębokiej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, włożyć łyżkę pasty i podgrzewać minutę. Włożyć kawałki mięsa, wymieszać, aby pokryły się pastą, i usmażyć na rumiano z każdej strony.
• Wyjąć mięso z patelni i odstawić. Wlać mleko kokosowe i bulion rybny. Dodać resztę pasty, wymieszać i zagotować.
• Kawałki mięsa włożyć z powrotem na patelnię, wymieszać.
• Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Posypać szczypiorem i podawać z ryżem.

RyżBez ryżu ani rusz

Ryż jest niezastąpionym dodatkiem do większości dań kuchni tajskiej. Doskonale łagodzi smak ostro przyprawionych potraw. Na północy kraju najpopularniejsza jest jego kleista odmiana, a w centrum i na południu - sypka. Najbardziej ceniony jest ryż jaśminowy o charakterystycznym aromacie - główny produkt eksportowy Tajlandii.