SAŁATA ROZMAITOŚCI
Opłucz i dobrze osusz kilka liści dowolnej zielonej sałaty. Pokrój w plasterki pół ogórka, pół małej cukinii, pomidora paprykę i jajko na twardo. Na sos winegret wymieszaj łyżkę oliwy, łyżkę soku z cytryny, odrobinę soli i pół łyżeczki cukru. Możesz dodać trochę musztardy lub czosnku. Polej sałatkę sosem.

POMIDORY Z FARSZEM
Dwa świeże pomidory rozkrój tuż pod szypułką. Wydrąż nasiona. 10 dag twarożku wymieszaj z drobno posiekanymi szczypiorkiem i koperkiem. Przypraw odrobiną soli i pieprzu. Napełnij pomidory farszem, przykryj "kapeluszami". Zjedz z kromką pełnoziarnistego chleba.



RACUSZKI KABACZKOWE

10 dag młodego kabaczka (obranego i bez pestek) zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z 2 łyżkami mąki i roztrzepanym jajkiem. Przypraw solą i pieprzem, dodaj szczypiorek. Usmaż racuszki na oleju. Zjedz z sałatą.

KANAPKA NA SAŁACIE
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa obłóż listkami zielonej sałaty. Ułóż na nich cienkie plasterki jabłka lub gruszki. Przykryj owoce plastrami wędzonego łososia lub innej wędzonej ryby. Kanapka będzie jeszcze smaczniejsza, jeżeli pieczywo opieczesz w piekarniku lub tosterze i zjesz ją na ciepło.

SAŁATKA Z MAKARONU
2 pomidory pokrój w cząstki. Posiekaj drobno dymkę. 5 dag żółtego sera pokrój w kostkę. Łyżkę oliwy roztrzep z odrobiną musztardy. Wymieszaj wszystkie składniki z sosem, dodaj łyżeczkę kaparów, posyp natką. Wstaw sałatkę do lodówki, najlepsza będzie dopiero po kilku godzinach.

RYŻOWE GOŁĄBKI
Kilka liści młodej włoskiej kapusty umyj i lekko podgotuj. Na każdym liściu ułóż łyżkę niedogotowanego ryżu. Zawiń starannie liście. Włóż do rondla z łyżką oliwy i 2 pokrojonymi w cząstki pomidorami. Duś, aż kapusta i ryż zmiękną, a pomidorowy sos zgęstnieje. Na talerzu posyp natkę pietruszki.