Bakłażan Świetny jest z grilla, pieczony na folii w piekarniku albo smażony na patelni w panierce z jajka i tartej bułki. Należy go przyprawić solą i pieprzem, można posypywać rozgniecionym czosnkiem, piec razem z czerwoną papryką, albo jeść na zimno w sałatce z ogórkiem i natką pietruszki pokropionymi oliwą i octem balsamicznym.


Roladki z bakłażana z cukinią i mozzarellą

Przygotowanie: 25 minut (chłodzenie 1 godz.), porcja dla 2 osób

Roladki z mozzarellą i ziołami je się na zimno. Są bardzo łatwe do przygotowania, ale warto zabrać się za nie wcześniej, przed planowanym posiłkiem. Chłodzenie ich trwa godzinę. Trzeba dać im czas na przesiąknięcie w lodówce aromatem bazylii pomieszanej z kolendrą i czosnkiem. Coś pysznego!

Składniki:
1 cukinia, 2 mozzarelle (po 125 g każda), 1 bakłażan, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka bazylii, 1/2 pęczka kolendry, gruba sól morska, pieprz, 6 łyżek margaryny Rama Culinesse do smażenia, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, wykałaczki

Jak to zrobić?
Potnij bakłażana wzduż na duże plastry szerokości 2-3 mm. Rozłóż je na blacie i posól, żeby puściły sok. Cukinię również pokrój wzdłuż na 2-3 milimetrowe plastry. Posól je. Na patelni rozgrzej Ramę Culinesse i podsmaż plastry cukinii z obu stron. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Opłucz plastry bakłażana z soli, osusz i podsmaż z obu stron na tłuszczu po cukinii. Usuń nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Pokrój mozzarellę w 2-centymetrową kostkę. Połóż plaster cukinii, na nim wzdłuż rozłóż plaster bakłażana. Na wierzchu ułóż mozzarellę i zawiń całość w roladkę. Przekłuj ją wykałaczką, żeby się trzymała. Posiekaj czosnek, posól go i przetrzyj krawędzią noża. Posiekaj listki bazylii i kolendry. Wymieszaj zioa z czosnkiem. Do tej samej miseczki wlewaj powoli oliwę z oliwek, cały czas mieszając. Ziołowo-czosnkowym sosem zalej roladki. Naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw na 1 godz. do lodówki.


Zapiekanka z bakłażana z makrelą

Pieczenie 20-25 minut, porcja dla 4 osób

Danie doskonałe na zimne wieczory. Podawaj bardzo gorące!

Składniki:
1 makrela (dwa ładne filety), 2 ładne bakłażany, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, 2 cebule, 1 szklanka mleka, 4 jajka, 100 g parmezanu, przyprawa w minikostkach Czerwone Małe Papryczki Knorr, pieprz i sól do smaku, tymianek

Jak to zrobić:
Posiekaj 3 ząbki czosnku, dodaj do niego odrobinę soli, aby łatwiej zrobić papkę. 2 cebule pokrój w talarki. Cukinie umyj w wodzie, odetnij im końcówki i zetrzyj je razem ze skórką na tarce. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia. Wrzuć na zimną oliwę papkę z czosnku. Jak zacznie skwierczeć, dodaj cebulę. Startą cukinię wrzuć na patelnię do pozostałych składników i podsmażaj wszystko przez 3-4 minuty, mieszając. Z makreli wyjmij ości. Posyp ją solą i pieprzem do smaku.
Użyj miseczki i wlej do niej 1 szklankę mleka, 4 jajka, wymieszaj, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Do smażącego się bakłażana dodaj tymianek, wymieszaj, potem sól i pieprz. Do miski przełóż połowę naszego bakłażana z patelni i połóż na to kawałki makreli (zawsze skórką do góry). Na makrelę nałóż parmezan - sklei nam zapiekankę. Ponownie nałóż bakłażana z patelni, makrelę, tworząc kolejną warstwę. Mlekiem z jajkami zalej makrelę z cukinią. Sprawdź dokładnie, czy jajko zalało całą miskę i czy dotarło na samo dno. Na sam wierzch dodaj przyprawę w minikostkach Czerwone Małe Papryczki Knorr i posyp parmezanem. Włóż do rozgrzanego pieca i piecz w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez 20-25 minut. Podawaj bardzo gorące!


Curry z bakłażana z pomidorami

Przygotowanie: 25 minut, porcja dla 2 osób

Niewielkie kawałki bakłażana smażone w woku z pomidorami i przyprawami mają niezapomniany orientalny smak. Osoby lubiące mocne doznania, mogą dodać do potrawy papryczkę chili razem z pestkami. Przy przyrządzaniu łagodniejszej wersji tego curry pestki z chili należy wyrzucić. Po pokrojeniu chili nie dotykajcie rękoma oczu ani innych wrażliwych miejsc, tylko natychmiast umyjcie ręce.

Składniki:
3 cebule dymki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka pasty curry żółtej lub zielonej, 1 bakłażan, 4 pomidory, 70 g kiełków słonecznika, 1 zielona papryczka chili, 3 łyżki oleju roślinnego

Jak to zrobić:
Pokrój cebulę w cieniutkie piórka. Posiekaj zieloną papryczkę chili. Rozkrój ząbki czosnku i usuń ze środka kiełki (bo się najszybciej przypalają). Resztę posiekaj drobno i rozetrzyj krawędzią noża. Bakłażana przekrój na 4 części, usuń pestki, zostawiając ok. 1,5 cm miąższu tuż przy skórce i pokrój w cienkie paski. Z pomidorów usuń szypułki i pokrój miąższ na 8 części. Wlej do zimnego woka 3 łyżki oleju, wrzuć czosnek, chili i dymkę. Zapal ogień i smaż warzywa ok. 1 min. Dodaj łyżkę pasty curry i wymieszaj. Po 30 sekundach smażenia wrzuć bakłażana, pomidory i wlej 1/3 szklanki wody. Mieszaj całość i smaż, aż bakłażan zrobi się miękki. Na koniec dodaj kiełki, potrzymaj jeszcze chwilę na ogniu i podawaj gorące.

Przepisy Pascala Brodnickiego pochodzą z archiwalnych wydań Kobieta Fakt.