- W sklepach dostępne są różne filtry do wody pitnej. Najprostsze to dzbanki z wymiennym wkładem. Są też filtry do montażu na wylewce baterii (nakranowe) lub np. na rurze pod zlewozmywakiem.
- Filtry dzbankowe nie wymagają podłączenia do instalacji. Dzbanki wykonane są z plastiku lub hartowanego szkła. Mają pojemność od 1 do 3 litrów. Wkłady filtrujące (np.w filtrze Brita Maxtra) zatrzymują zanieczyszczenia mechaniczne (piasek, rdzę), a wymiennik jonowy zmniejsza twardość wody i usuwa niektóre metale ciężkie (np. ołów i miedź). Węgiel aktywny obniża natomiast zawartość chloru i niektórych pestycydów.
- Filtry nakranowe, przepływowe są łatwe w montażu. Mają wkład mechaniczno-węglowy, który oczyszcza wodę z piasku, rdzy oraz chloru i zmniejsza ilość związków organicznych. Większość nowoczesnych filtrów nakranowych ma przełącznik umożliwiający swobodne włączanie i wyłączanie filtra. Pozwala to na oszczędzanie wody przefiltrowanej, niepotrzebnej np. do zmywania.
- Filtry do montażu pod zlewozmywakiem zapewniają dokładną filtrację mechaniczną, redukują zawartość chloru i związków organicznych. Znacząco poprawiają też smak i zapach wody.
- Nowoczesne filtry nakranowe lub montowane na rurach łączą zalety wkładów mechanicznych i węglowych. Wśród nich do najpopularniejszych zalicza się tzw. system odwróconej osmozy uważany za najlepszą i najskuteczniejszą metodę oczyszczania wody. Tego typu filtry usuwają wszelkie zanieczyszczenia, łącznie z trującymi i rakotwórczymi związkami chemicznymi.
- Zanim zdecydujemy się na rodzaj filtra, warto zbadać wodę. Wkład oczyszczający powinien być bowiem dostosowany do jej jakości. Badania można wykonać w laboratorkach wyższych uczelni lub firmach instalujących filtry. Radzimy też wybierać filtry, które mają atesty i certyfikaty Państwowego Zakładu Higieny.
Jakość wody ma znaczenie nie tylko wtedy, gdy ją pijemy. Ważna jest także przy przyrządzaniu potraw. Warto więc zainstalować dobry filtr. Woda dostarczana do naszych mieszkań spełnia wprawdzie określone w przepisach normy jakości, ale jej smak i zapach nie zawsze odpowiadają odbiorcom.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama