To przede wszystkim solidne, pożywne dania z mięs - głównie wieprzowiny, z żeberkami i golonką na czele. To także - zwłaszcza na północy - bogactwo potraw z ryb słono- i słodkowodnych (m.in.: śledź, okoń, pstrąg). Z warzyw, podobnie jak u nas, najpopularniejszy jest ziemniak - typowo niemieckim specjałem jest słynna sałatka ziemniaczana. Podczas wizyty w Niemczech nie sposób też nie skosztować tamtejszych wybornych win i piw.

Reklama

Grochówka brandenburska - przepis na 6 porcji
Składniki: 50 dag grochu, 30 dag żeberek wieprzowych, 30 dag peklowanej wieprzowiny, 80 dag ziemniaków, pęczek włoszczyzny. Dodatki: czosnek, natka pietruszki, majeranek, sól, pieprz

Groch moczyć przez noc w dużej ilości wody. Zagotować, odszumować i włożyć mięso. Gotować na małym ogniu ok. godziny. Mięso wyjąć, pokroić. Włoszczyznę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do gotującego się grochu. Doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotować 45 minut. Do zupy ponownie włożyć pokrojone mięso, zagotować i doprawić do smaku. Posypać posiekaną zieleniną.

Rolmopsy ala Bismarck - przepis na 6 porcji
Składniki: 6 świeżych śledzi, 250 ml białego wina, 125 ml octu lcebula, marchewka, por, 5 kiszonych ogórków. Dodatki: ziarna pieprzu, jagody jałowca, liść laurowy, koper, tymianek

Śledzie sprawić, umyć, wyfiletować. Jarzyny oczyścić i drobno pokroić. Wino i ocet wlać do naczynia, dodać jarzyny i przyprawy. Marynatę ogrzewać na małym ogniu przez 5 min, zalać nią filety i odstawić do ostygnięcia. Ogórki pokroić wzdłuż na słupki i wokół nich okręcić filety. Spiąć wykałaczką. Rolmopsy powtórnie włożyć do zalewy, przykryć i odstawić na 4-6 dni do lodówki.

Reklama

Żeberka frankfurckie z kiszoną kapustą - przepis na 4 porcje
Składniki: 75 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 75 dag kiszonej kapusty, 2 cebule, 2 jabłka, kieliszek jabłecznika Dodatki: 2 goździki, 4 jagody jałowca, 7-8 ziaren czarnego pieprzu, 1-2 liście laurowe, 2 łyżki smalcu

Jedną cebulę obrać, opłukać, ostrym nożem grubo posiekać. Peklowane żeberka włożyć do rondelka o grubym dnie, zalać taką ilością wody, by mięso było do połowy przykryte, a następnie włożyć przygotowaną posiekaną cebulę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Do rondla z mięsem dodać goździki i ziarna czarnego pieprzu. Gotować na małym ogniu kolejne 20 minut, a następnie wyjąć żeberka i podzielić na kawałki.
Drugą cebulę obrać, opłukać, pokroić w niewielką kostkę. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na cząstki.
W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec i szybko przesmażyć cebulę z jabłkami. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę oraz jagody jałowca, pieprz i liście laurowe.
Włożyć pokrojone żeberka, wlać wino. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wywaru z gotowania żeberek.


Reklama

Soczewica z kiełbasą i boczkiem - przepis na 4 porcje
Składniki: 50 dag soczewicy, 30 dag wędz. boczku, 0,5 l bulionu mięsnego, 2 marchewki, 2 cebule, 2 pory lpół selera, 30 dag ziemniaków, 4 kiełbasy typu metka Dodatki: pęczek natki pietruszki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, lubczyk, ocet, sól, pieprz

Soczewicę przebrać, umyć, zalać wodą, dodać boczek i przecier pomidorowy, gotować ok. godziny, aż będzie miękka. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do soczewicy i dusić ok. 20 min. Metkę pokroić w plastry, boczek na małe kawałki i dodać do soczewicy. Doprawić lubczykiem, octem, solą, pieprzem i zagotować.


Pieczeń z królika - przepis na 4 porcje
Składniki: 1 kg tuszki królika l250 ml sosu mięsnego (najlepiej z dziczyzny), kieliszek białego wina, kieliszek czerwonego wina, 125 ml kwaśnej śmietany. Dodatki: 2 łyżki oleju, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Królika podzielić na porcje, opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć na gorącym tłuszczu, przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dolać sos mięsny i białe wino. Dusić pod przykryciem około 45 minut. Wyjąć mięso. Sos z duszenia wymieszać z czerwonym winem i śmietaną. Szybko zagotować i polać nim mięso. Podawać z kluskami lub ugotowanymi ziemniakami.