Arbuz z żółtym serem
Składniki: kawałek arbuza, kiść białych winogron, 4 plastry ostrego żółtego sera, jabłko, liście mięty, szklanka jogurtu naturalnego, sól

Przygotowanie: Z arbuza wyciąć specjalną łyżeczką kulki. Winogrona umyć, oderwać z gałązki, przeciąć na połówki, wypestkować. Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Ser pokroić w wąskie długie paski. Liście mięty umyć i dobrze osuszyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, delikatnie posolić, polać jogurtem. Porządnie schłodzić.

Truskawki z melonem i miętą
Skladniki: 1 kg truskawek, świeży ananas lub puszka ananasa w syropie, duży zielony melon, kilka listków świeżej mięty lub melisy

Przygotowanie: Truskawki przekroić na połówki. Melon i ananas obrać, pokroić w kostkę. Listki mięty opłukać, następnie porwać na kawałki. Wymieszać owoce z miętą w szklanym naczyniu. Podawać schłodzone.

Jabłka i gruszki w majonezie z imbirem
Skladniki: po 2 jabłka i gruszki, banan, pomarańcza, garść porzeczek, łyżka soku z cytryny Na sos: 1/2 szkl. majonezu, 25 ml koniaku, po łyżeczce cukru pudru i soku z cytryny, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, biały pieprz

Przygotowanie: Owoce umyć i obrać. Jabłka i gruszki pokroić na ósemki, banan w plasterki. Obraną pomarańczę podzielić na cząstki. Pokrojone jabłka, gruszki oraz banany skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Rozetrzeć cukier puder ze szczyptą pieprzu, imbirem i gałką muszkatołową. Dodać sok z cytryny, wymieszać z majonezem i koniakiem. Wszystkie owoce włożyć do salaterki, zalać sosem. Od razu podawać na stół.

Melon nadziewany jeżynami
Skladniki: melon, 2 szklanki jeżyn, cytryna, 2 łyżeczki przesianego cukru pudru

Przygotowanie: Schłodzony melon przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ wydrążyć i pokroić w kostkę. Polać sokiem wyciśniętym z cytryny. Wymieszać melon z przebranymi i umytymi jeżynami. Napełnić skorupy melona gotową sałatką. Na chwilę przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Winogrona i jabłko z białą kapustą
Skladniki: jabłko, 2 pomarańcze, 20 dag winogron, 25 dag białej kapusty, 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika, sok z cytryny, 2 łyżki szczypiorku Na sos: po 2 łyżki soku z cytryny i oliwy, sól, pieprz

Przygotowanie: Jabłko pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze podzielić na cząstki, winogrona pokroić na połówki. Posiekać kapustę i szczypiorek. Rozetrzeć sól i pieprz z sokiem cytrynowym, dodać oliwę. Wymieszać sos z owocami i warzywami. Posypać słonecznikiem.