Mięsne tortellini z papryką
Składniki: opakowanie pierożków tortellini z mięsem, po 1/2 strąka zielonej i żółtej papryki, 5 pomidorków cherry, czerwona cebula, 2 ząbki czosnku
Na sos: 4 łyżki oleju, łyżka octu, sól, pieprz

Przygotowanie: Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Zieloną oraz żółtą paprykę pokroić w paski, pomidorki umyć, przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Składniki sosu wymieszać w słoiku. Słoik zakręcić i kilka razy mocno wstrząsnąć. Tortellini i warzywa włożyć do salaterki, wymieszać z czosnkiem, polać sosem. Jeśli trzeba, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Ryżowa z pieczarkami
Składniki: 2 szklanki ryżu, pęczek dymki, 20 dag żółtego sera, 20 dag pieczarek, po strąku czerwonej oraz żółtej papryki, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól, pieprz

Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko. Ser pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, po czym lekko zrumienić na maśle. Dymki i szczypiorek posiekać. Paprykę umyć, usunąć z niej nasiona, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Smażona mozzarella z brokułami
Składniki: 30 dag mozzarelli w kulkach, 10 dag mrożonego groszku, 10 dag brokułów, łyżka mąki, jajko, łyżka ziół prowansalskich, bułka tarta, sól, pieprz, olej

Przygotowanie: Brokuły i groszek zblanszować. Kulki mozzarelli osączyć z zalewy. Jajko rozmącić z ziołami prowansalskimi i mąką. Doprawić solą i pieprzem. W rondelku rozgrzać olej. Mozzarellę moczyć w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć w gorącym głębokim oleju, aż do uzyskania złotego koloru. W misce ułożyć groszek wymieszany z brokułami, doprawić solą i majonezem. Dodać usmażoną mozzarellę.

Kurczak ze śliwkami i ananasem
Składniki: 2 piersi kurczaka, słoik śliwek w occie, puszka ananasa, garść rodzynek, szklanka majonezu, przyprawa curry, sól, pieprz, olej

Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem posolić, usmażyć na gorącym oleju. Po ostudzeniu kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Śliwki z octu osączyć, pokroić na połówki. Ananas odcedzić z zalewy, pokroić na nieduże kawałki. Rodzynki namoczyć w soku ananasowym. Do majonezu dodać 4 łyżki octu ze śliwek, przyprawę curry, sól oraz pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na talerzu układać kurczaka, śliwki, ananas i osączone rodzynki. Polać sosem majonezowym. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.