Panzinella z pomidorów i chleba
Składniki: 6 dużych dojrzałych pomidorów, 2 średnie czerwone cebule, 5 kromek czerstwego chleba wiejskiego, pęczek natki, 4 łyżki oliwy czosnkowej, sok z dużej cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie: Kromki czerstwego chleba pokroić w centymetrową kostkę, rozsypać na blasze i wysuszyć przez 20 min w gorącym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Pomidory umyć, sparzyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, grubo posiekać. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać. Pomidory, cebulę i natkę włożyć do miski. Skropić oliwą oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tuż przed podaniem dodać kostki chleba, następnie ponownie delikatnie wymieszać.

Ostra z porów i owoców
Skladniki: 2 pory, 2 jabłka, czerwona cebula, po 15 dag jasnych i ciemnych winogron, sok z cytryny Na sos: 20 dag gęstej śmietany 4 łyżki majonezu, 2 łyżki winnego octu jabłkowego, tymianek, cukier, sól, biały pieprz
Przygotowanie: Białą część porów pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka, wymieszać z porami, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, po czym ugnieść, aby puściły sok i zmiękły. Jabłka pokroić w plasterki, winogrona na połówki. Dodać je do warzyw, wymieszać. n Śmietanę wymieszać z majonezem i octem jabłkowym. Doprawić tymiankiem, cukrem, solą i białym pieprzem. Surówkę polać sosem, wymieszać.

Warzywny miks
Skladniki: 2 marchewki, 4 łodygi selera naciowego, po 20 dag groszku cukrowego i fasolki szparagowej, ogórek, 10 dag kiełków rzodkiewki, kilka liści kapusty pekińskiej, 2 jajka na twardo. Na sos: 6 łyżek masła orzechowego, 1/2 szkl. mleka kokosowego, łyżka sambal, sok z limonki, łyżeczka miodu, sól
Przygotowanie: Marchewki pokroić w paseczki, a łodygi selera naciowego w plasterki. Groszek i fasolkę blanszować 3-4 min. Ogórek pokroić w słupki. Liście kapusty pekińskiej porwać na kawałki. Kiełki rzodkiewki opłukać. Rozetrzeć masło orzechowe z mlekiem kokosowym, pastą sambal oelek i sokiem z limonki. Sos doprawić miodem i solą. Przygotowane warzywa wymieszać. Polać sosem orzechowym, udekorować cząstkami jajek na twardo i podawać.

Kolorowa z czerwonej cebuli
Skladniki: 5 czerwonych cebul, 2 pomarańcze, 10 dag czarnych oliwek, 1/2 główki sałaty karbowanej, garść rukoli Na sos: 8 łyżek białego wytrawnego wina, 6 łyżek oliwy, łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy, łyżka płynnego miodu, łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz
Przygotowanie: Cebule pokroić w talarki, a obrane pomarańcze w plasterki. Oliwki pokroić na pół. Rozłożyć liście sałaty i rukolę, a na nich pomarańcze i cebulę. Posypać oliwkami. Połączyć oliwę z winem, musztardą, octem, miodem, solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Surówkę polać sosem, wymieszać.

Piknikowa z białej kapusty
Skladniki: główka białej kapusty (ok. 60 dag), 3 marchewki, cebula, kwaskowate jabłko, 5 dag rodzynek Na sos: żółtko, 6 łyżek oleju słonecznikowego, sok z dużej cytryny, łyżeczka musztardy miodowej, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, 1/2 szklanki śmietanki, sól, pieprz
Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Marchewki zetrzeć na tarce. Jabłko pokroić w plasterki, cebulę posiekać. Składniki włożyć do miski. Żółtko rozetrzeć z musztardą, wymieszać z dodawanym po kropli olejem. Dodać resztę składników. Polać surówkę, wymieszać, odstawić na 30 min.