Sztufada - pieczeń wołowa szpikowana
Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 80 minut

Składniki:
- 1 kg udźca wołowego
- 10 dag słoniny (bez skóry) -szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2-3 łyżki musztardy

Dodatki: 2 łyżki masła, 2-3 ząbki czosnku, po pół łyżeczki roztartego rozmarynu, majeranku, bazylii, imbiru i zie-a angielskiego, sól, pieprz

Umyte mięso osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, zmielonymi przyprawami oraz musztardą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Słoninę zamrozić, pokroić w słupki. Cienkim nożem zrobić w mięsie w poprzek włókien otwory i naszpikować je słupkami słoniny i ząbkami czosnku pokrojonymi wzdłuż na ćwiartki. Naszpikowane mięso ułożyć w brytfance, podlać czerwonym winem i obłożyć wiórkami masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec następne 50 minut. W trakcie pieczenia często polewać wytworzonym sosem.
Porcja: ok. 410 kcal

Zrazy zawijane z boczkiem i grzybami

Przepis na 4 porcje.
Przygotowanie: ok. 60 minut

Składniki:
- 50 dag udźca wołowego
- 5 dag boczku wędzonego w cienkich plasterkach
- cebula
- kiszony ogórek
- pół papryki
- pół szklanki śmietany 12-proc.

Dodatki: 3-4 łyżki oleju, 1-2 łyżki musztardy, 3-4 suszone grzyby (borowiki, podgrzybki), łyżeczka mąki, mielona papryka, sól, pieprz

Suszone grzyby starannie opłukać, zalać szklanką wody, odstawić do namoczenia, najlepiej na całą noc. Następnie grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, wyjąć, pokroić w paseczki. Wywar z gotowania grzybów zostawić. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na 4 plastry, rozbić tłuczkiem, posolić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Oczyszczoną z pestek paprykę, ogórek kiszony i ugotowane grzyby pokroić w paski. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą i ułożyć na nim plasterek boczku, kawałek cebuli, ogórka, papryki oraz grzyb. Zwinąć zrazy, obwiązać nitką, obsmażyć na oleju. Zalać wywarem z grzybów, śmietaną wymieszaną z mąką i doprawioną mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem mniej więcej 40 minut. Podawać z makaronem lub kaszą.
Porcja: ok. 390 kcal

Mielone z sezamem
Przepis na 4 porcje.
Przygotowanie: ok. 30 minut

Składniki:
- 60 dag mielonej wołowiny (tatara)
- cebula
- 5 dag startego żółtego sera (parmezanu)
- 2 jajka
- 10 dag ziaren sezamu

Dodatki: 4 łyżki oleju, 2-3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki bułki tartej, tymianek, mie-ona papryka, sól, pieprz ziołowy

Do miski włożyć mieloną wołowinę. Wbić jajko, dodać obraną i startą na tarce cebulę, starty żółty ser i bułkę tartą. Doprawić rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, mie-oną papryką, solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać i uformować z niej 8 małych, płaskich kotletów. Kotlety zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w sezamie. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i usmażyć na rumiano z obu stron na średnim ogniu, uważając, aby sezam się nie przypalił.
Porcja: ok. 520 kcal

Wołowina po burgundzku

Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 80 min

Składniki:
- 80 dag rostbefu
- marchewka
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 40 dag małych ziemniaków
- po szklance czerwonego wytrawnego wina i bulionu wołowego
- kieliszek koniaku

Dodatki: 3 łyżki masła, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka mąki, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, pieprz

W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć pokrojone w kostkę mięso i zrumienić ze wszystkich stron. Dodać obrane i pokrojone w kostkę cebulę oraz marchew. Oprószyć mąką i smażyć 3 min. Polać koniakiem, zapalić, a gdy się wypali, wlać wino i bulion. Doprawić czosnkiem, ziołami, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 45 min. Ziemniaki obrać, przekroić na pół, ugotować na półtwardo, odcedzić. Pieczarki pokroić na plasterki, podsmażyć na maśle. Gdy mięso będzie miękkie, dodać ziemniaki i pieczarki. Wymieszać i dusić razem jeszcze 10-15 minut.

Sztuka mięsa w sosie koperkowym

Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 100 min

Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 2 marchwie
- 2 pietruszki
- por
- mały seler
- cebula
- 100 ml kremówki
- 2 żółtka
- pęczek koperku

Dodatki: 3 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, ziele angielskie, goździki, ziarnisty czarny pieprz, sól

Mięso oczyścić, natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, schłodzić. Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę. Por pokroić w talarki. Obraną cebulę naszpikować 2 goździkami i listkami laurowymi. Warzywa smażyć 3 min na oleju. Dodać naszpikowaną cebulę i mięso, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Posoli, zalać litrem wrzątku, zagotować i odszumować. Przykryć, gotować ok. godziny. Mięso wyjąć, pokroić, ułożyć na półmisku. Na sos przesmażyć masło z mąką. Rozprowadzić szklanką wywaru z gotowania mięsa i zagotować. Dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkami i posiekany koperek. Sos podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Sosem polać plastry mięsa.













































































Reklama