W poprzednich sezonach próbowały ją wyprzeć karkówki, wymyślne kompozycje warzyw czy różne rodzaje kiełbas, ale staropolski przysmak wraca do łask. I to w wielkim stylu!

Kaszanka to mieszanka kaszy i podrobów świni, doprawiona cebulką i majerankiem. Wystarczy położyć ją na grillu i danie gotowe!
Ale to nie tylko rarytas dla smakoszy. Kaszanka bowiem znakomicie sprawdza się jako element zdrowej diety. Wpływa korzystnie na przemianę materii, polepsza ukrwienie organizmu. Znakomicie działa na cerę, a do tego wzbogaca nasze codzienne menu w witaminy, minerały i błonnik.
"Zawarta w kaszance kasza jęczmienna i gryczana to zdrowe produkty pochodzenia roślinnego. W czasie grillowania wytapia się tłuszcz, co podnosi walory kaszy. W żywieniu ważna jest różnorodność." – mówi dr Lucjan Szponar z Instytutu Żywności i Żywienia.

I najważniejsza wiadomość dla pań - standardowa kaszanka ma tylko 274 kalorie!