Olej sezamowy:
Ma bardzo subtelny aromat, odznacza się ciemną barwą i bogatym zapachem. Zawiera witaminy A i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy i zawału serca. Spowalnia starzenie się skóry dzięki witaminie E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Zawiera witaminę K, która poprawia krzepliwość krwi. Doskonały do sałatek i na surowo. Można na nim smażyć, ale podgrzany traci swój niepowtarzalny aromat.
Olej lniany:
Tłoczony na zimno ma intensywny, charakterystyczny, orzechowy smak i bursztynową barwę. Jest najlepszym źródłem wielonienasyconych kwasów Omega-3, które chronią przed degeneracją układ nerwowy i krwionośny. Zawarte w oleju mikroelementy mają zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Doskonały do smażenia i sałatek.
Olej arachidowy:
Jest bogatym źródłem witamin młodości, czyli A i E, oraz magnezu, kwasu foliowego i potasu. Zapobiega starzeniu, chorobom nowotworowym oraz chorobie Alzheimera. Doskonały w dietach odchudzających, ponieważ długo utrzymuje uczucie sytości. Do jedzenia przede wszystkim na surowo. Nieco ostrawy cudownie wzbogaca smak zielonej sałaty i świeżych ogórków.
Kuszą Cię kolorowe etykiety olejów, których nigdy nie używałaś? Sprawdź, jak możesz je wykorzystać w swojej kuchni.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama