Truskawkowy placek Marcina Prokopa


Składniki:
- 200g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1 opak. cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1/2 opakowania mrożonych truskawek

Sposób przyrządzenia:

Truskawki rozmrozić. Margarynę rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, mleko i cukier waniliowy. Gotować na wolnym ogniu,
aż wszystkie składniki rozpuszczą się i ze sobą połączą. Zestawić z ognia, ostudzić i zmiksować z mąką, żółtkami i
proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy ciasto będzie już gładkie, dodać pianę i wymieszać. Całość
wylać na prostokątną formę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na górę ciasta położyć połówki truskawek.
Piec ok. 45 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Kruche ciasto Doroty Stalińskiej

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 opak.cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszkudo pieczenia
- kostka masła

Sposób przyrządzenia:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i proszek do pieczenia mieszamy w misce. W garnuszku rozpuszczamy masło. Jeszcze
gorące wlewamy do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wszystko mieszamy. Miskę z przygotowanym ciastem
wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu dzielimy ciasto na części - dwie trzecie rozkładamy na blasze i nakłuwamy
widelcem. Na górę kładziemy dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki. A na to resztę ciasta uformowanego w wałeczki, w
ten sposób, żeby zrobiła się kratka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 min.
Nadzienie ciasta możemy wybrać zgodnie z własnymi upodobaniami. Dżem z porzeczek można np. zastąpić konfiturą z
innych owoców.

Ciasto jabłkowe z migdałami Pascala Brodnickiego
Przepis na 8 osób, przygotowanie: 20 minut
Bardzo prosty przepis z produktami łatwo dostępnymi w każdym sklepie. A tyle przyjemności z jedzenia...

Składniki:
3 jajka, 100 g cukru, 125 g jogurtu naturalnego, pół esencji waniliowej, 100 g mąki pszennej, 100 g mąki razowej, 1
opakowanie proszku do pieczenia, 4 jabłka, 100 g migdałów w płatkach, 5 łyżek cukru brązowego

Sposób przyrządzenia:

Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj jogurt i esencję. Przesiej makę i razem z proszkiem do pieczenia dodaj do masy i wymieszaj.
Jabłka obierz, pokrój na 4 kawałki i wydrąż środki. Dwa jabłka pokrój na plasterki i ze szczyptą cynamonu dodaj do masy i
wymieszaj.
Wlej ciasto do okrągłej foremki silikonowej. Pozostałe jabłka również pokrój na plasterki i ułóż na wierzchu. Posyp cukrem
brązowym i migdałami. Piecz 40-50 min. w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
przepis pochodzi z Kobiety Fakt nr (8) 257/05


Krem brulamp;eacute;e Pascala Brodnickiego

Przepis na 4 osoby, przygotowanie: 10 min, pieczenie 25 min. lub 1 godz. 20 min, chłodzenie 1 godz.

Oto jeden z najsławniejszych francuskich deserów. Obiekt zachwytu koneserów i zwykłych śmiertelników. Nazwa w
tłumaczeniu na polski znaczy przypalona śmietanka. Creme bruleacute;e podaje się w głębokich talerzach. Cała tajemnica jego
sukcesu to cienka skorupka karmelu przykrywająca z wierzchu delikatną jajeczno-śmietanową masę, rozpływającą się w
ustach.

Składniki:
1 l. śmietanki 36%, 10 jajek, 1 laska wanilii, 120 g cukru, 40 g miodu, cukier brązowy

Sposób przyrządzenia:
Rozdziel żółtka i białka. Białek możesz potem użyć do zrobienia bez. Żółtka wymieszaj trzepaczką z cukrem i miodem.
Mieszając, wlej śmietankę do tej samej miski. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i nożem wyskrob nasionka. Dodaj je do
śmietanki z jajkami, wymieszaj i na koniec wrzuć rozciętą laskę. Miskę zakryj folią i wstaw na godzinę do lodówki, żeby
smaki się połączyły. Wyjmij z miski laskę wanilii, a następnie przelej wszystko do głębokich talerzy lub w miarę płytkich
misek, w których będziesz całość zapiekać. Uważaj, żeby nie pobrudzić brzegów jajkowo-śmietanową masą. Wstaw talerze
na blachę piekarnika. Są dwa sposoby pieczenia tego deseru.
Sposób 1: piecz creme w temperaturze 90 stopni C ok. 1 godz. 20 min (uważając, żeby temperatura nie była większa, bo
deser nie wyjdzie).
Sposób 2: nalej wodę (do 3/4 wysokości talerza) na blaszkę, na której stoją talerze, i piecz creme w takiej kąpieli przez 25
min w temperaturze 160 stopni. Żeby sprawdzić, czy creme jest dobry, trzeba wstrząsnąć talerzem. Creme powinien się
zachowywać jak dobrze ścięta galaretka, nie wylatywać z talerza! Wystudź i posyp brązowym cukrem. Palnikiem gazowym
opal z wierzchu creme, żeby cukier się skarmelizował i stworzył cienką skorupkę. Uwaga: pisząc palnik, mam na myśli
ręczny palnik podłączony do butli gazowej. Jeśli nie macie palnika, możecie wstawić creme do piekarnika, ale pod
warunkiem, że macie opcję grill. I trzeba bardzo pilnować, żeby cukier się nie przypalił (co może się stać błyskawicznie)
przepis pochodzi z Kobiety Fakt nr (27) 71/06

Tort śmietankowy z truskawkami
Przepis na 16 porcji, przygotowanie: ok. 90 minut

Składniki:
- 6 jajek
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
-50 dag truskawek
-pół szklanki soku pomarańczowego
-5 dag płatków migdałowych
-5 dag białej czekolady

Na krem: 0,5 l kremówki, 2 serki waniliowe (40 dag), 3 cytryny, 10 dag cukru, 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ubite na pianę białka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać, włożyć
do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 30 minut (180 st.). Cytryny otrzeć ze skórki i wycisnąć z
nich sok. Podgrzać go z kilkoma łyżkami wrzątku, dodać żelatynę i rozpuścić, ogrzewając na małym ogniu. Żelatynę
ostudzić, wymieszać z serkiem waniliowym i skórką z cytryny. Kremówkę ubić z cukrem, połączyć z serkiem. Biszkopt
przekroić na 3 krążki i nasączyć sokiem pomarańczowym. Obłożyć pokrojonymi truskawkami, posmarować kremem i
złożyć. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać płatkami migdałowymi i wiórkami białej czekolady. Schłodzić
w lodówce.







































































































Reklama