PIKNIKOWA PASTA JAJECZNA według przepisu Magdy Gessler to pyszny komplet z chrupiącymi bułeczkami jedzonymi w plenerze.

Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: najlepiej całą noc, ale może być krócej

Składniki:
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- opakowanie puszystego, kremowego twarożku
- duża łyżki masła
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- szczypiorek
- natka pietruszki, rukoli, kolendry
- sól
- curry

Sposób przyrządzenia:
Jajka i zieleninę (ilość i rodzaj tej ostatniej wedle uznania - może być szczypiorek, natka pietruszki, kolendra czy rukola) drobniutko posiekać. Wymieszać w sporej misce. Następnie utrzeć masło z odrobiną soli i curry. Aby było łatwiej, warto wyjąć masło z lodówki na co najmniej godzinę wcześniej. Nadal ucierając -powoli dodawać po łyżce twarożku, pod koniec musztardę. Masa musi być gładka i delikatna -wszystkie składniki mają być utarte na tak zwany puch. Dokładnie wymieszać z jajkami i zieleniną. Dla uzyskania najlepszego smaku i odpowiedniej konsystencji pastę można przygotować wieczorem przed piknikiem i wtedy wstawić ją na całą noc do lodówki. Jeśli jednak przyrządzi się ją tego samego dnia i schłodzi krócej, też będzie dobra. Najlepiej podawać ją ze świeżą bagietką, chrupiącymi bułeczkami lub wcześniej przygotowanymi małymi grzankami oraz z dojrzałymi pomidorami.

KOKTAIL OWOCOWY Beaty Pawlikwskiej

Zdaniem podróżniczki napój ten jest skutecznym sposobem na zatrzymanie młodości. -"To po prostu bomba witaminowa, która jest nie tylko zdrowa, ale smakuje rewelacyjnie" - przekonuje Pawlikowska.

Składniki:

- 2 plastry melona (drobno pokrojone)
- 1/2 świeżego ananasa (nie z puszki, drobno pokrojony)
- 1 banan
- 1 plasterek świeżego imbiru
- 1/2 szklanki wody mineralnej

Wszystkie składniki należy razem zmiksować. Zamiast melona i ananasa można dodać dowolne świeże owoce (truskawki, brzoskwinie, jagody itd.).


CARROT CAKE, czyli piernik marchewkowy z cynamonem

To zabawne, że do ciasta dodaje się marchew. A jednak carrot cake jest pyszne. Przypomina nieco piernik. Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Nie tuczy, jest szczególnie zdrowe dla kobiet w ciąży.

Składniki:
- 2 szklanki utartej marchwi (4 średnie marchewki)
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru cukier waniliowy
- 1/2 kg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyzeczki cynamonu
- 3/4 szklanki oleju szczypta soli

Sposób przyrządzenia:
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godz.


SAŁATKA Z SERKIEM RICOTTA

Składniki:
- główka sałaty
- ogórek
- 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- pęczek rzodkiewek
- twardy pomidor
- 2 jaja na twardo

Składniki na sos: 4 łyżki serka ricotta lub twarożku homogenizowanego, 4 łyżki 12-proc. śmietany, łyżeczka majonezu, sól, pieprz i cukier do smaku.

Gotujemy jaja na twardo. Zdejmujemy ciemnozielone liście sałaty, pozostałe należy opłukać, zamoczyć na 2 min. w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce lub w suszarce do sałaty i porwać palcami (raczej nie kroić, nóż zgniata listki).
Rzodkiewkę myjemy, odcinamy korzonki i listki (można pozostawić te najdrobniejsze ze środka), wkładamy do zimnej wody na 15 min. Wyjmujemy, suszymy i kroimy w talarki. Ogórek obieramy cienko, kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i siekamy. Wszystkie składniki układamy warstwami w salaterce.
Następnie przygotowujemy sos, mieszając składniki i przyprawiając je solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
Na koniec polewamy sałatkę i mieszamy.


KOLOROWA SURÓWKA


Składniki:
- 3 gałązki selera naciowego
- 3 młode marchewki
- szklanka rozdrobnionego surowego kalafiora
- szklanka rozdrobnionych surowych brokułów

Na sos: 6 łyżek oliwy extra vergin, 2 łyżki octu balsamicznego lub 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka dobrej musztardy, sól, pieprz, cukier, ząbek czosnku i szczypta ziół prowansalskich.

Sposób przyrzadzenia:
Wszystkie składniki sosu wkładamy do zakręcanego słoika i, potrząsamy nim, aby dobrze wymieszać. Sos powinien mieć wyraźny słono-kwaśny smak z nutką słodyczy. Umyty seler naciowy obieramy z włókienek i kroimy w poprzek, w cienkie półcentymetrowe paseczki; marchew myjemy, obieramy i znów opłukujemy, kroimy w cieniutkie plasterki (najlepiej za pomocą łopatki do krojenia serów), dodajemy brokuły i kalafior, polewamy sosem i odstawiamy na 2 godz. W tym czasie kilkakrotnie mieszamy sałatkę, aby równomiernie nabrała smaku.


ROLADA BISZKOPTOWA Z NADZIENIEM Z JABŁEK


Przepis na 12 porcji (porcja ok. 200 kcal/cena 0,75 zł.)
Czas przygotowania 60 min.

Składniki:
- 4 jajka
- 10 dag mąki
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 15 dag cukru waniliowego
- 2 łyżku soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem połowy cukru. Żółtka należy utrzeć na krem z resztą cukru i cukrem waniliowym oraz
sokiem z cytryny. Do masy z zółtek dodajemy pianę z białek oraz makę pszenną przesianą razem z mąka ziemniaczaną. Ciasto lekko mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy natłuszczonym pergaminem.
Na przygotowaną blachę kładziemy ciasto i równomiernie je rozsmarowujemy. Wstawiamy do piekarnika (180 st.) i pieczemy na jasnożółty kolor ok. 15 min.
Biszkopt wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy wilgotną ściereczką, zaczynająć wzdłuż dłuższego boku. Następnie należy go ostudzić.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimyna cząstki, wycinamy przy tym gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, wkładamy do rondla, podlewamy 2 łyżkami wody i rozgotowujemy pod przykryciem. Mus jabłkowy doprawiamy do smaku cukrem i cukrem waniliowym oraz cynamonem i goździkami.
Biszkopt rozwijamy, smarujemy musem jabłkowym i ponowanie zwijamy. Następnie należy go posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem.

Rolada inaczej:
nadzienie do rolady można przygotować na wiele sposobów. Polecamy zwłaszcza farsz orzechowy: 2 jajka ubić na parze z
10 gag cukru, opak. cukru waniliowego, wymieszać z 20 dag mielonych orzechów włoskich i 3 łyżkami kremówki.

KURCZAK FASZEROWANY
Przepis na 4 porcje

Składniki:
- 1 szt. kurczaka
- 3 łyżki Jarzynka (np. Winiary),
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego,
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka pieprzu
- 5 łyżek koperku

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka myjemy . Usuwamy z niego kości zaczynając od kupra a kończąc na szyi (małym ostrym nożem po mału odcinamy kości od mięsa), starając się nie przeciąć skórki. Następnie nacieramy mięso solą i pieprzem i przygotowujemy farsz.
Mieszamy wszystkie składniki wyrabiając jednolitą masę. Kurczakowi zawiązujemy nogi, skrzydełka i szyję, aby podczas faszerowania nie wyciekł farsz.
Wkładamy do środka całe nadzienie. Białą nitką zszywamy kurczaka, smarujemy olejem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 1 godziny w 160 stopniach.
Później zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 30 minut, aby skórka się zrumieniła. Podajemy na zimno z pieczywem lub dowolnymi dodatkami.