Sernik na zimno z mandarynkami
Przepis na 16 porcji

Składniki:
- 80 dag homogenizowanego serka waniliowego
- szklanka kremówki 36-proc.
- 2 puszki mandarynek w syropie (po 30 dag)
- cytryna ltorebka cukru waniliowego
- 20 g żelatyny (1 opakowanie żelatyny na 1 l płynu)
- 2 gotowe spody biszkoptowe (o średnicy 23 cm)
- opakowanie podłużnych biszkoptów (15 dag)

* Mandarynki osączyć na sicie z zalewy. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zalewy z mandarynek, a następnie podgrzać, mieszając w rondelku, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Odstawić do ostygnięcia i połączyć z serkiem waniliowym.
* Ze sparzonej, osuszonej papierowym ręcznikiem kuchennym cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do kremówki. Wsypać opakowanie cukru waniliowego i ubić na sztywno. Ubitą kremówkę domieszać do masy serowej. Na koniec dodać połowę osączonych mandarynek.
* Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm ułożyć gotowy krążek biszkoptowy i skropić go zalewą z mandarynek. Wokół brzegów formy ustawić biszkopty, również skropione zalewą mandarynkową.
* Do środka włożyć masę serową, przekładając ją pozostałymi biszkoptami. Wyrównać wierzch, przykryć biszkoptowym krążkiem i skropić zalewą z mandarynek.
* Wierzch udekorować pozostałymi mandarynkami. Odstawić do lodówki, aż masa całkowicie stężeje. Po wyjęciu pokroić na porcje. Niewykorzystane ciasto przechowywać w lodówce, przykryte folią spożywczą.

Jaki serek do sernika?
Sernik na zimno wyjdzie tym lepiej, im gęstszy będzie serek homogenizowany. Gęstość serka możemy sprawdzić, potrząsając opakowaniem - gęsty serek nie drgnie podczas potrząsania. czas przygotowania 40 min

Pieczone jabłka z sosem owocowym
Przepis na 4 porcje

Składniki:
- 4 duże jabłka
- 4 łyżki płatków owsianych
- 5-6 łyżek posiekanych bakalii
- 4 łyżki posiekanych orzechów
- 50 ml jogurtu
- 50 ml rumu Na sos: l5-6 łyżek dżemu wiśniowego
-150 ml czerwonego wina
- torebka kisielu wiśniowego z żurawiną (instant, na ciepło)

Dodatki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- sok i skórka z cytryny l mielony cynamon
- mielone goździki l listki melisy
* Płatki owsiane zalać jogurtem, odstawić na 10 minut. Posiekane bakalie skropić rumem.
* Orzechy uprażyć na suchej patelni. Jabłka umyć, osuszyć, odkroić wierzchy i wydrążyć gniazda nasienne. Środki jabłek skropić sokiem cytrynowym. Na nadzienie wymieszać płatki owsiane, bakalie oraz orzechy. Doprawić miodem, skórką otartą z cytryny, szczyptą mielonego cynamonu i goździków.
* Jabłka napełnić nadzieniem, posmarować skórkę masłem. Faszerowane jabłka ustawić w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, przykryć odkrojonymi wierzchami, podlać niewielką ilością wody. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
* W tym czasie przygotować sos owocowy. Do rondelka włożyć dżem wiśniowy i wlać pół szklanki wody oraz wino. Wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, wsypać zawartość torebki kisielu. Mieszać energicznie łyżką przez minutę.
*Sos wlać do sosjerki i podawać na ciepło do upieczonych jabłek. Jabłka doskonałe Aby skórka jabłek nie pękała podczas pieczenia, a także zbytnio się nie marszczyła, można na dno żaroodpornego naczynia, w którym mają być zapiekane jabłka, wlać szklankę wody lub dowolnego soku owocowego.

Sorbet z kiwi
Przepis na 4 porcje
Składniki:
- 6 dorodnych owoców kiwi
- średniej wielkości limonka
- 20 dag cukru lszklanka wody
- białko
-kieliszek likieru miętowego

Dodatki:
- do dekoracji: truskawki, świeże listki mięty

*Limonkę sparzyć w gorącej wodzie, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie na tarce o małych oczkach otrzeć ze skórki i wycisnąć sok. *Kiwi umyć, osuszyć, obrać, miąższ pokroić na kawałki i zmiksować na jednolicie gładki mus (zmiksowany miąższ można dodatkowo przetrzeć przez sito z małymi oczkami, aby usunąć drobne pesteczki). Mus z kiwi wymieszać z sokiem i skórką z limonki.
*Wodę wlać do rondelka, wsypać cukier, mieszając, gotować na małym ogniu kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Syrop odstawić do ostudzenia. Zimny syrop połączyć z musem z kiwi. Białko ubić na sztywną pianę, domieszać do masy owocowej.
*Przygotowany sorbet wstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny. W czasie mrożenia sorbet kilkakrotnie wymieszać, aby masa równomiernie zamarzała.
*Tuż przed podaniem zamrożony sorbet wyjąć z zamrażarki, rozkruszyć szpikulcem do lodu, przełożyć do mocno schłodzonej miski, aby się nie rozpuścił i dokładnie utrzeć mikserem. Spulchnioną masę przełożyć do schłodzonych pucharków. Każdą porcję lodów polać likierem miętowym, udekorować cząstką truskawki oraz świeżymi listkami mięty.

Owocowe różności
Taki sorbet można z powodzeniem przygotować z innych owoców - mrożonych truskawek, wiśni czy malin, a także osączonych z zalewy owoców z puszki - ananasa, brzoskwiń, mandarynek. Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym na 12 porcji
Składniki:
- 4 jajka
- 10 dag mąki
- 5 dag mąki ziemniaczanej l15 dag cukru ltorebka cukru wanil.
- 2 łyżki soku z cytryny

Na nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 10 dag cukru

Dodatki:
- torebka cukru waniliowego
- cynamon
- szczypta zmielonych goździków
- cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i cynamonem

* Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem połowy cukru. Żółtka utrzeć na krem z resztą cukru i cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny.
* Do masy z żółtek dodać pianę z białek oraz mąkę pszenną przesianą razem z mąką ziemniaczaną. Ciasto lekko wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć natłuszczonym pergaminem.
*Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto i równomiernie je rozsmarować. Wstawić do piekarnika (180 st.) i piec na jasnozłoty kolor około 15 minut.
*Biszkopt wyjąć z piekarnika, przykryć wilgotną ściereczką, odwrócić, usunąć pergamin i zwinąć razem ze ściereczką, zaczynając wzdłuż dłuższego boku. Ostudzić. *Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, wycinając przy tym gniazda nasienne. Pokroić w kostkę, włożyć do rondla, podlać 2 łyżkami wody i rozgotować pod przykryciem. Mus jabłkowy doprawić do smaku cukrem i cukrem waniliowym oraz cynamonem i goździkami.
*Biszkopt rozwinąć, posmarować musem jabłkowym i ponownie zwinąć. Posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem.

Rolada inaczej

Nadzienie do rolady można przygotować na wiele sposobów. Polecamy zwłaszcza farsz orzechowy: 2 jajka ubić na parze z 10 dag cukru, opak. cukru waniliowego, wymieszać z 20 dag mielonych orzechów włoskich i 3 łyżkami kremówki.