Jajka w mięsnym płaszczyku

Przepis na 4 porcje.
Przygotowanie: ok. 45 minut

Składniki:
• 50 dag mielonego mieszanego mięsa
• 4 jajka na twardo
• surowe jajko
• 4-5 łyżek kukurydzy z puszki
• 5 dag tartego parmezanu
• czerstwa kajzerka i mała cebula

Dodatki: 2-3 ząbki czosnku, olej do smażenia, zioła

Mielone mięso włożyć do miski. Wbić surowe jajko. Dodać kukurydzę osączoną z zalewy, startą na tarce cebulę, parmezan oraz namoczoną w przegotowanej wodzie i odciśniętą kajzerkę. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę i podzielić na 4 części. W dłoniach uformować z masy mięsnej cienkie placuszki. Obrane jajka na twardo ułożyć na środku placuszków i zlepić brzegi, formując kształtne kule.
Smażyć w głębokim oleju, tak aby kule swobodnie pływały przez około 10-15 minut. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Ostrożnie przekroić na połówki ostrym nożem i podawać.

Porcja: ok. 550 kcal

















Reklama


Sałatka jajeczna z tuńczykiem i warzywami

Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 20 min

Składniki:
• 4 jajka na twardo
• puszka tuńczyka w sosie własnym i ogórek
• 1 czerwona cebula
• po pół strąka czerwonej i żółtej papryki
• 20 dag pomidorków koktajlowych i pół główki sałaty

Winegret: 3 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki soku pomidorowego, 1-2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Na sos winegret wymieszać oliwę, sok cytrynowy i pomidorowy. Doprawić rozgniecionymi ząbkami czosnku, ziołami prowansalskimi, solą oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Warzywa umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ogórek pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w krótkie paseczki, a obraną cebulę w piórka. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Jajka na twardo obrać, pokroić w plasterki. Liście sałaty opłukać, osuszyć, rozerwać na kawałki, rozłożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć rozdrobnione warzywa, plasterki jajek na twardo oraz kawałki tuńczyka z puszki. Sałatkę skropić sosem winegret i ostrożnie wymieszać.

Porcja: ok. 250 kcal

Frittatta z piekarnika

Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 45 min

Składniki:
• 8 jajek
• 2 papryki
• 1 cebula
• 1 cukinia
• 10 dag zielonego groszku (z puszki)
• 10 dag fasolki szparagowej (mrożonej)
• 10 dag kukurydzy (z puszki)
• 10 dag startego żółtego sera

Dodatki: 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 1-2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, mielona papryka, sól, pieprz

Umytą i oczyszczoną paprykę i obraną cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na 2 łyżkach oliwy. Cukinię umyć, odciąć końce, pokroić na ćwierć plasterki. Fasolkę i cukinię włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować 5 min, osączyć. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Przygotowane warzywa wymieszać. Blachę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem. Jajka wbić do miski, roztrzepać z 4 łyżkami śmietany i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, solą i pieprzem. Masę jajeczną wlać do formy. Rozłożyć na niej warstwę warzyw. Wierzch posypać startym serem. Piec ok. 20 min (200 st.), aż masa jajeczna się zetnie.

Porcja: ok. 390 kcal






































Kotlety z jajek na twardo

Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 30 minut

Składniki:
• 7 jajek
• 10 dag startego ostrego żółtego sera (parmezanu)
• czerstwa kajzerka
• pół szklanki mleka l2 cebule dymki

Dodatki: 2 łyżki kwaśnej śmietany, 4-5 łyżek tartej bułki do panierowania, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, olej do smażenia, sól, pieprz

Czerstwą kajzerkę pokroić w kostkę, namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć z 2 łyżkami śmietany. Dymkę oczyścić, opłukać, posiekać. Jedno jajko odłożyć, a 6 ugotować na twardo. Jajka ugotowane na twardo ostudzić, obrać ze skorupek. Żółtka przetrzeć przez sito, a białka pokroić w drobną kostkę. Dodać namoczoną kajzerkę, starty żółty ser i posiekaną dymkę oraz szczypiorek. Do masy wbić surowe jajko i starannie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie kotlety. Obtoczyć je w tartej bułce. Usmażyć na złoto z obu stron na oleju.

Porcja: ok. 350 kcal
















Jajka faszerowane w skorupkach

Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 45 min

Składniki:
• 8 jajek na twardo
• 1 jajko surowe
• 2 dymki ze szczypiorem
• 3-4 małe pieczarki
• 5-6 łyżek kremówki
• 4 łyżki tartej bułki
• 4 łyżki startego ostrego żółtego sera
• 2-3 połówki suszonych pomidorów z oleju

Dodatki: łyżka kaparów, 2 łyżki masła, 1-2 ząbki czosnku, tymianek, oregano, sól, pieprz

Dymkę ze szczypiorem oraz pieczarki oczyścić, opłukać, drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym maśle, ostudzić. Jajka na twardo przekroić wzdłuż na połówki, uważając, aby jak najmniej uszkodzić skorupki. Następnie ze skorupek wyjąć żółtko razem z białkiem i drobno posiekać. Połączyć z podsmażoną dymką i pieczarkami. Dodać surowe jajko, kremówkę, tartą bułkę, starty żółty ser i posiekane kapary. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Nadzienie dokładnie wymieszać i nałożyć do skorupek. Faszerowane jajka ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiec przez 15 minut na rumiano. Udekorować paseczkami suszonych pomidorów z oleju i listkami ziół.

Porcja: ok. 350 kcal

























Reklama