Jajka w mięsnym płaszczyku
Przepis na 4 porcje.
Przygotowanie: ok. 45 minut
Składniki:
• 50 dag mielonego mieszanego mięsa
• 4 jajka na twardo
• surowe jajko
• 4-5 łyżek kukurydzy z puszki
• 5 dag tartego parmezanu
• czerstwa kajzerka i mała cebula
Dodatki: 2-3 ząbki czosnku, olej do smażenia, zioła
Mielone mięso włożyć do miski. Wbić surowe jajko. Dodać kukurydzę osączoną z zalewy, startą na tarce cebulę, parmezan oraz namoczoną w przegotowanej wodzie i odciśniętą kajzerkę. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę i podzielić na 4 części. W dłoniach uformować z masy mięsnej cienkie placuszki. Obrane jajka na twardo ułożyć na środku placuszków i zlepić brzegi, formując kształtne kule.
Smażyć w głębokim oleju, tak aby kule swobodnie pływały przez około 10-15 minut. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Ostrożnie przekroić na połówki ostrym nożem i podawać.
Porcja: ok. 550 kcal
Sałatka jajeczna z tuńczykiem i warzywami
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 20 min
Składniki:
• 4 jajka na twardo
• puszka tuńczyka w sosie własnym i ogórek
• 1 czerwona cebula
• po pół strąka czerwonej i żółtej papryki
• 20 dag pomidorków koktajlowych i pół główki sałaty
Winegret: 3 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki soku pomidorowego, 1-2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, świeżo mielony czarny pieprz
Na sos winegret wymieszać oliwę, sok cytrynowy i pomidorowy. Doprawić rozgniecionymi ząbkami czosnku, ziołami prowansalskimi, solą oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Warzywa umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ogórek pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w krótkie paseczki, a obraną cebulę w piórka. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Jajka na twardo obrać, pokroić w plasterki. Liście sałaty opłukać, osuszyć, rozerwać na kawałki, rozłożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć rozdrobnione warzywa, plasterki jajek na twardo oraz kawałki tuńczyka z puszki. Sałatkę skropić sosem winegret i ostrożnie wymieszać.
Porcja: ok. 250 kcal
Frittatta z piekarnika
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 45 min
Składniki:
• 8 jajek
• 2 papryki
• 1 cebula
• 1 cukinia
• 10 dag zielonego groszku (z puszki)
• 10 dag fasolki szparagowej (mrożonej)
• 10 dag kukurydzy (z puszki)
• 10 dag startego żółtego sera
Dodatki: 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 1-2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, mielona papryka, sól, pieprz
Umytą i oczyszczoną paprykę i obraną cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na 2 łyżkach oliwy. Cukinię umyć, odciąć końce, pokroić na ćwierć plasterki. Fasolkę i cukinię włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować 5 min, osączyć. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Przygotowane warzywa wymieszać. Blachę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem. Jajka wbić do miski, roztrzepać z 4 łyżkami śmietany i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, solą i pieprzem. Masę jajeczną wlać do formy. Rozłożyć na niej warstwę warzyw. Wierzch posypać startym serem. Piec ok. 20 min (200 st.), aż masa jajeczna się zetnie.
Porcja: ok. 390 kcal
Kotlety z jajek na twardo
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 30 minut
Składniki:
• 7 jajek
• 10 dag startego ostrego żółtego sera (parmezanu)
• czerstwa kajzerka
• pół szklanki mleka l2 cebule dymki
Dodatki: 2 łyżki kwaśnej śmietany, 4-5 łyżek tartej bułki do panierowania, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, olej do smażenia, sól, pieprz
Czerstwą kajzerkę pokroić w kostkę, namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć z 2 łyżkami śmietany. Dymkę oczyścić, opłukać, posiekać. Jedno jajko odłożyć, a 6 ugotować na twardo. Jajka ugotowane na twardo ostudzić, obrać ze skorupek. Żółtka przetrzeć przez sito, a białka pokroić w drobną kostkę. Dodać namoczoną kajzerkę, starty żółty ser i posiekaną dymkę oraz szczypiorek. Do masy wbić surowe jajko i starannie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie kotlety. Obtoczyć je w tartej bułce. Usmażyć na złoto z obu stron na oleju.
Porcja: ok. 350 kcal
Jajka faszerowane w skorupkach
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 45 min
Składniki:
• 8 jajek na twardo
• 1 jajko surowe
• 2 dymki ze szczypiorem
• 3-4 małe pieczarki
• 5-6 łyżek kremówki
• 4 łyżki tartej bułki
• 4 łyżki startego ostrego żółtego sera
• 2-3 połówki suszonych pomidorów z oleju
Dodatki: łyżka kaparów, 2 łyżki masła, 1-2 ząbki czosnku, tymianek, oregano, sól, pieprz
Dymkę ze szczypiorem oraz pieczarki oczyścić, opłukać, drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym maśle, ostudzić. Jajka na twardo przekroić wzdłuż na połówki, uważając, aby jak najmniej uszkodzić skorupki. Następnie ze skorupek wyjąć żółtko razem z białkiem i drobno posiekać. Połączyć z podsmażoną dymką i pieczarkami. Dodać surowe jajko, kremówkę, tartą bułkę, starty żółty ser i posiekane kapary. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Nadzienie dokładnie wymieszać i nałożyć do skorupek. Faszerowane jajka ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiec przez 15 minut na rumiano. Udekorować paseczkami suszonych pomidorów z oleju i listkami ziół.
Porcja: ok. 350 kcal