Maria Kaczyńska, jako prawdziwa pani domu, pilnie strzeże sekretów swojej kuchni. Jednak dla nas zrobiła wyjątek. Do serdecznych życzeń z okazji świąt Wielkiejnocy, dołączyła przepis na kaczkę. Jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad albo chcielibyście poczęstować gości czymś tradycyjnym, a jednocześnie oryginalnym, to pani prezydentowa podpowiada - piersi z kaczki, ananas, pomarańcze, odrobina miodu, ocet winny i sos sojowy. Efekt? Sami sprawdziliśmy, rozkosz dla podniebienia!

Nie jest tajemnicą, że Maria Kaczyńska uwielbia kulinarne popisy. Jeszcze zanim wraz z mężem zamieszkała w Pałacu Prezydenckim, znana była z tego, że dzień rozpoczynała od buszowania po warzywniakach i sklepach z wędliną. A wszystko po to, by jej zapracowany mąż po powrocie do domu mógł zjeść swoją ulubioną pomidorówkę czy specjalnie przyrządzonego kurczaka. W Pałacu Prezydenckim ma jednak zdecydowanie mniej okazji, żeby upichcić coś smakowitego. W dodatku ma do dyspozycji kucharza i kelnerów.

Święta to jednak wyjątkowa okazja i Maria Kaczyńska od rana będzie krzątać się w kuchni. Po porannej mszy cała rodzina z prezydentem Lechem Kaczyńskim na czele zasiądzie do świątecznego stołu. Będą życzenia, jajeczko, a na obiad... kaczka w sosie ananasowym, którą osobiście przygotuje Pierwsza Dama.

Przepis Marii Kaczyńskiej na kaczkę w ananasach

Składniki:
4 piersi kaczki, 3 pomarańcze, 3 łyżki miodu, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka pieprzu, szczypta soli, łyżeczka przyprawy "5 smaków", kilka gałązek świeżej mięty

Sos:
20 dag ananasa, 10 dag cukru pudru, 2 pomarańcze, 1 łyżka octu winnego, mała czerwona papryczka, łyżeczka soli

Przygotowanie:
Pokroić piersi kaczki na kawałki ok. 2,5 cm. Wlać do miski sok z pomarańczy zmieszany z miodem, octem, sosem sojowym, przyprawą "5 smaków", solą i pieprzem. Przelać do garnka i gotować 5 min., ostudzić, zalać mięso i marynować w lodówce 12 godzin.

Sos:
Pokroić ananasa i papryczkę. Sok z pomarańczy z cukrem wlać do garnuszka i gotować, aż powstanie syrop. Ostudzić. Kawałki kaczki ułożyć skórką do góry na wysmarowanej oliwą blasze. W piekarniku nagrzanym do 210ºC piec 20 min., obracając i smarując marynatą. Podawać z zimnym sosem ananasowym. Przybrać liśćmi mięty i podawać z ryżem.

Cena: ok. 47 zł