1. Mieszkanie wypełnił, np. swąd spalenizny lub zapach bigosu…

Otwórz okno, postaw na kuchence naczynie z wodą i zagotuj w niej pod przykryciem zioła oraz przyprawy: miętę, goździki, majeranek, pieprz. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, odkryj garnek i gotuj dalej na małym ogniu. Zioła pochłoną przykrą woń. Zapach spalenizny zabije też zwęglona na blasze lub ruszcie skórka z cytryny albo pomarańczy. Dobrze pochłania go również gotujący się w otwartym naczyniu ocet. On sam jednak niezbyt ładnie pachnie.

2. W czasie gotowania jajek pękły skorupkiamp;hellip;

Dolej do wody trochę octu. Białka nie wypłyną i dogotujesz jajka w całości.

3. Liście sałaty trochę zwiędłyamp;hellip;

Włóż je na kilka minut do ciepłej (nie gorącej wody), a szybko odzyskają jędrność.

4. Musisz umyć naczynia, a tu zabrakło płynu do zmywaniaamp;hellip;

Nalej do zlewu gorącej wody, wsyp garść mąki i łyżkę soli kuchennej. Umyj w tym roztworze naczynia, a potem opłucz czystą wodą. Tłuszcz i zabrudzenia znikną.

5. Galaretka, którą zalałaś mięso albo rybę, nie zastygaamp;hellip;

Zlej ją do rondelka, dodaj trochę rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody żelatyny, wymieszaj i ponownie zalej potrawę.

6. Już masz smażyć kotlety, ale zabrakło Ci bułki tartejamp;hellip;

Możesz je panierować w kaszy mannej lub w płatkach owsianych zmielonych w młynku do kawy.

7. Sos jest za rzadkiamp;hellip;
Dodaj do niego trochę bułki tartej i ponownie zagotuj. Zgęstnieje i nie straci smaku.

8. Obrałaś już owoce, ale boisz się, że ściemniejąamp;hellip;

Nie stanie się tak, gdy skropisz je sokiem wyciśniętym z cytryny.

9. Napoje nie mieszczą się w lodówce i nie możesz ich schłodzićamp;hellip;

Zmocz ręczniki w zimnej wodzie, owiń nimi butelki i postaw w słońcu lub w przewiewie. Pilnuj, aby ręczniki były cały czas mokre. Parująca z nich woda ochłodzi butelki.

10. Przesoliłaś zupę lub sosamp;hellip;
Dodaj obrany i pokrojony ziemniak. Gotuj 10 minut na małym ogniu, a potem wyjmij ziemniak.

11. Zbyt mocno podsmażyłaś kotlety i stały się twardeamp;hellip;

Podlej je odrobiną wody lub bulionu i duś przez 3-4 minuty pod przykryciem.

12. Pieczarki podeschły i trudno je pokroićamp;hellip;
Namocz je w letniej słonej wodzie. Gdy odzyskają jędrność, pokrój.

13. Piekarnik przypala od spodu lub od góryamp;hellip;

Gdy za mocno grzeje od dołu, podłóż pod blachę z ciastem drugą blachę. Jeśli przypala od góry, przykryj ciasto natłuszczonym pergaminem.

14. Musisz szybko ubić śmietanę lub pianę z białekamp;hellip;

Dodaj do nich szczyptę soli, a przyspieszysz ubijanie.

15. Już włożyłaś sukienkę, a tu prysnął na nią tłuszczamp;hellip;
Jeśli nie masz pod ręką odplamiacza, wypróbuj domowe sposoby. Plamę na jedwabiu posyp talkiem, przykryj bibułą i prasuj letnim żelazkiem. Na aksamicie posyp plamę czystym piaskiem podgrzanym w piekarniku. Odczekaj kilka minut i oczyść szczotką. Plamę na wełnie posyp talkiem lub sproszkowaną kredą. Pod tkaninę podłóż bibułę, na wierzchu połóż drugą i przyciśnij, aby proszek do niej przylegał. Pozostaw na pół godziny, a potem oczyść miotełką.









































Reklama