Kurczak lekko podchmielony

Przepis na 4 porcje

• 1,5 kg kurczaka
• 2 cebule
• 1 dag imbiru
• 250 ml wina ryżowego
• 0,5 l białego wina

Sos:
• suszona papryka chili
• pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego
• 50 ml oleju sojowego
• 50 ml octu z białego wina
• 4 łyżki sosu sojowego
• łyżka cukru

Dodatki: pół łyżeczki pieprzu, 3 goździki, 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 gwiazdki anyżu, 125 ml octu z białego wina, sól

Sposób przygotowania:

Cebule i imbir posiekać, włożyć do rondla z goździkami, anyżem, doprawić solą i pieprzem. Wlać wino ryżowe, jasny sos sojowy i ocet, zagotować. Włożyć kurczaka, zalać białym winem, gotować 45 minut na wolnym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Zimne mięso podzielić na kawałki, włożyć do miski, zalać wywarem. Marynować 2 dni w lodówce, wyjąć i ułożyć na półmisku.

Przygotowanie sosu:

Pieprz syczuański uprażyć w suchym woku, dodać olej i mocno rozgrzać. Dodać drobno posiekane chili. Gdy olej zrobi się czerwony, zdjąć z ognia, ostudzić, przecedzić. Wymieszać z octem, sosem sojowym, solą i cukrem. Podać w miseczce