Ciasto:

• 1/2 kg mąki
• jajko
• ćwierć szklanki ciepłej wody (może być z odrobiną mleka)
• łyżka oleju
• sól

Farsz

• 1/2 kg łososia
•1/2 kg szczupaka
• koper
• sól
• pieprz
• cytryna

Na stolnicę przesiej dobrej jakości mąkę. Dodaj jajko, olej, sól i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto. Powinno być w miarę rzadkie i miękkie (nie sztywne i łatwo się rwące).

Przygotuj farsz. Pokrój obydwie ryby, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekanym koperkiem. Kulkę ciasta rozwałkuj na grubość ok. 2 mm i szklanką wykrawaj koła. Na jedno nałóż farsz i przykryj drugim. Połącz obydwie warstwy ciasta (tak jak potrafisz). Pierogi gotuj w osolonej wodzie 10-15 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

SOS RAKOWY - idealny do pierożków
Słodką śmietanę (30 proc.) wlej na patelnię i podgrzej (nie gotuj). Dolej 100 ml białego wina i podgrzewaj, aż objętość zmniejszy się o połowę. Wlej sok z 1/2 cytryny, wrzuć rozmrożone szyjki rakowe, przez chwilę podgrzewaj. Sosem polej pierożki. Posyp koperkiem.