Przepis na 12 porcji
Przygotowanie: 90 minut
Porcja: ok. 450 kcal

Składniki:

  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 10 dag cukru,
  • 3 żółtka,
  • sól

Na nadzienie:

  • 1 kg kwaskowatych jabłek,
  • 10 dag posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich),
  • 5 dag masła,
  • 20 dag brązowego cukru,
  • mielony cynamon

Na polewę:

  • 20 dag masy marcepanowej,
  • 100 ml śmietany

Dodatki:

  • tłuszcz i tarta bułka do formy,
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Do mąki posiekanej z masłem dodać cukier, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, chłodzić 30 minut. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną i posypaną bułką formę o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem, obsypać grochem i piec 10-12 minut (180 st.). Usunąć pergamin z grochem. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle, posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać z orzechami i przełożyć na ciasto. Marcepan zetrzeć na tarce, utrzeć ze śmietaną, rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec 45 minut (180 st.).