Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: 25 minut

Składniki:


  • duży brokuł,
  • cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 100 ml śmietany
  • 4 kromki czerstwego chleba Dodatki:
  • 2 łyżki oliwy,
  • sok z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • chili,
  • gałka muszkat.,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuły umyć, rozdrobnić. Na oliwie zrumienić cebulę posiekaną z czosnkiem. Dodać brokuły, zalać bulionem i gotować 8 minut. Zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, chili, gałką, solą i pieprzem. Zupę wymieszać ze śmietaną i podgrzać. Kromki chleba natrzeć przekrojonymi ząbkami czosnku, pokroić w kostkę, piec 5 min (200 st.). Orzechy uprażyć na suchej patelni. Zupę wlać do miseczek, posypać orzechami i grzankami. Porcja: ok. 350 kcal

Reklama