Porcja: ok. 350 kcal
Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 60 minut

Składniki:



  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
  • 60 dag filetów z pangi,
  • 50 dag szpinaku,
  • pęczek dymki,
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju,
  • cytryna

Dodatki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka pesto,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól
Reklama

Sposób przygotowania:

Reklama

Filety rybne opłukać, skropić sokiem cytrynowym i posypać skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Chłodzić 20 minut. Szpinak przebrać, umyć, blanszować 30 sekund we wrzątku, aż liście opadną. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i osuszyć na ściereczce. Posypać posiekanymi ząbkami czosnku. Ciasto francuskie rozmrozić, przekroić na dwa prostokąty. Jeden ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Posmarować pesto, obłożyć połową liści szpinaku i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Na wierzchu rozłożyć filety rybne, przekładając je pokrojoną na talarki dymką, a następnie przykryć resztą szpinaku. Na wierzchu ułożyć drugi płat ciasta francuskiego i zacisnąć brzegi. Piec na rumiano mniej więcej 30 min.