Aromatyczna tarta z kurkami

Porcja: ok. 500 kcal
Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 80 minut

Składniki:

  • 25 dag mąki,
  • jajko,
  • 10 dag masła,
  • 1-2 łyżki zimnej wody,
  • sól

Na nadzienie:

  • 50 dag kurek,
  • 2 jajka,
  • 250 ml śmietany 12-proc.,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 3-4 łyżki parmezanu,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli, posiekać z masłem, dodać jajko, wodę i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i chłodzić 30 min. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone grzyby, podsmażyć, aż puszczą sok, przykryć i dusić 10 min. Dodać posiekaną zieleninę, sól i pieprz. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę o średnicy 24 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 12 min (200 st.). Na placek wyłożyć grzyby. Śmietanę wymieszać z jajkami, startym parmezanem i szczyptą gałki muszkatołowej. Grzyby zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 30 min (200 st.). Posypać zieleniną.