Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: 75 minut
Porcja:
ok. 600 kcal

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • 50 dag ziemniaków
  • cebula
  • 20 dag rokpola
  • 200 ml śmietany 12-proc.
  • mały słoik suszonych pomidorów w oleju

Dodatki:

  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek,
  • bazylia,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę posiekać z masłem. Wbić jajko, dodać 2-3 łyżki śmietany oraz szczyptę soli. Składniki zarobić nożem i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią i chłodzić 30 minut. Ziemniaki ugotować na półtwardo, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać z osączonymi oliwkami. Rokpol pokroić w plasterki. Połówki suszonych pomidorów osączyć z zalewy. Dno i boki tortownicy wylepić ciastem. Układać warstwy ziemniaków, przekładając je rokpolem i suszonymi pomidorami. Każdą warstwę posypać cebulą z oliwkami, ziołami i pieprzem. Śmietanę roztrzepać z jajkami, zalać wierzch tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut.