Porcja: ok. 290 kcal
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 60 minut

Składniki:

  • 4 średnie selery
  • 20 dag grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
  • cebula
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 10 dag startego żółtego sera

Dodatki:

  • 2-3 łyżki masła,
  • pół szklanki bulionu warzywnego (z kostki),
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Selery wyszorować, obrać, opłukać, odkroić wierzchy. Ze środków selerów wykroić miąższ, pozostawiając ściankę grubości 1 cm. Wydrążone selery oraz odcięte wierzchy obgotowywać 10 minut w osolonej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Osączyć, posiekać. Obraną cebulę oraz oczyszczone grzyby pokroić w kostkę i smażyć na maśle, aż odparuje cały płyn. Dodać posiekane selery, żółtka, śmietanę oraz koperek i połowę startego żółtego sera. Farsz doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wydrążone selery napenić farszem, ustawić w brytfance, podlać bulionem. Wierzch posypać resztą startego żółtego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać mniej więcej 30 minut.