Przepis na 4 porcje

Składniki: 40 dag filetów z piersi kurczaka, 4 chlebki pita, mango, 2-3 cebule dymki ze szczypiorem, papryczka chili

Na marynatę: szklanka jogurtu, sok z cytryny, 3-4 ząbki czosnku, łyżeczka miodu, łyżeczka mielonej papryki, łyżeczka curry, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym i lekko rozgnieść dłonią.

Na marynatę wymieszać jogurt z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodać rozgnieciony czosnek, miód, mieloną paprykę, curry oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Marynatę dobrze wymieszać, posmarować filety, odstawić do lodówki na 30 minut. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec około 30 minut, często smarując marynatą. W połowie pieczenia filety obrócić. Uważać, aby mięso zbytnio się nie wysuszyło. Można przykryć je kawałkiem folii aluminiowej.

Mango umyć, obrać, odkroić miąższ od pestki i pokroić na plasterki. Cebulę oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Ze szczypioru odciąć górne ciemnozielone końce, resztę ukośnie pokroić. Chili umyć, oczyścić z pestek, posiekać.

Upieczone filety pokroić w poprzek na plasterki.

Z chlebków pita odciąć plasterki (zgodnie z zaznaczoną linią), opiec szybko w tosterze lub w rozgrzanym piekarniku i rozchylić. Do środka włożyć przygotowane składniki i podawać. Resztę niewykorzystanej jogurtowej marynaty można podać osobno jako sos.

Porcja ok. 440 kcal

Pyszny dodatek do kanapek

Chlebki pita doskonale smakują z surówką z białej kapusty: pół główki kapusty poszatkować, dodać drobno startą marchewkę i startą połówkę małej cebuli, doprawić cukrem, pieprzem i odrobiną octu. Polać 2 łyżkami oliwy, wymieszać.