Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 45 minut

Składniki: 1 kg małych młodych ziemniaków, 30 dag rokpola, 10 dag wędzonego boczku, czerwona cebula, ostra papryczka chili, 2 łyżki listków tymianku

Dodatki: 2-3 ząbki czosnku, łyżka oleju, łyżeczka igiełek rozmarynu, mielona papryka, sól, pieprz

Reklama

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać, przekroić na połówki, oprószyć listkami tymianku, posiekanym rozmarynem i mieloną papryką. Wędzony boczek oraz rokpol pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć, oczyścić z pestek i posiekać razem z obraną cebulą. Ziemniaki wymieszać z cebulą, chili oraz połową pokrojonego boczku i rokpola. Naczynie do zapiekania natrzeć ząbkami czosnku, posmarować olejem. Ziemniaki ułożyć w przygotowanym naczyniu. Wierzch zapiekanki posypać resztą rokpola i boczku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 20-30 minut.

Reklama

Porcja: ok. 570 kcal