Sałatka drobiowa z owocami
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 20 minut
Składniki:
• pół pieczonego kurczaka
• 2 pomarańcze
• 4 plastry ananasa z puszki
• 2 łodygi selera naciowego
• sałata masłowa
• chili
Dodatki: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 ząbki czosnku, łyżeczka miodu, łyżeczka skórki otartej z cytryny, 2 łyżki natki, tabasco, czerwony pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Z kurczaka zdjąć skórę i usunąć kości. Mięso pokroić na kawałki. Pomarańcze obrać, wykroić fileciki miąższu. Ananas pokroić w kostkę. Łodygi selera oczyścić, pokroić na plasterki. Liście sałaty opłukać, podrzeć na kawałki. Chili oczyścić, posiekać. Składniki włożyć do miski. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, miodem, 2-3 łyżkami zalewy z ananasów. Doprawić czosnkiem, skórką cytrynową, tabasco, solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, posypać natką, wymieszać, odstawić na 20 min, aby nabrała smaku.
Porcja: ok. 290 kcal