Sałatka drobiowa z owocami

Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 20 minut

Składniki:

• pół pieczonego kurczaka

• 2 pomarańcze

• 4 plastry ananasa z puszki

• 2 łodygi selera naciowego

• sałata masłowa

• chili

Dodatki: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 ząbki czosnku, łyżeczka miodu, łyżeczka skórki otartej z cytryny, 2 łyżki natki, tabasco, czerwony pieprz, sól



Sposób przyrządzenia:

Z kurczaka zdjąć skórę i usunąć kości. Mięso pokroić na kawałki. Pomarańcze obrać, wykroić fileciki miąższu. Ananas pokroić w kostkę. Łodygi selera oczyścić, pokroić na plasterki. Liście sałaty opłukać, podrzeć na kawałki. Chili oczyścić, posiekać. Składniki włożyć do miski. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, miodem, 2-3 łyżkami zalewy z ananasów. Doprawić czosnkiem, skórką cytrynową, tabasco, solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, posypać natką, wymieszać, odstawić na 20 min, aby nabrała smaku.

Porcja: ok. 290 kcal